Az egyházmegyében szolgáló szerzetesek találkozója Nagybecskereken

2019. február 7. csütörtök, 10:50

A megszentelt élet napja alkalmából február 3-án, vasárnap nagybecskereki rendházukban látták vendégül az egyházmegye területén szolgálatot teljesítő szerzeteseket a Boldogasszony Iskolanővérek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón részt vevő tizenhárom szerzetes hálát adva, Istent dicsőítve kezdte a délutánt. Ezt követően megbeszélést tartottak az egyházmegyei zsinati dokumentumokról.

*

A Nagybecskereki Egyházmegye területén egyetlen férfiszerzetesrend sem rendelkezik rendházzal.

A szaléziak 1965 óta állandó lelkipásztori kisegítést végeznek Muzslyán; ellátják Erzsébetlak, Écska és Lukácsfalva híveinek lelkigondozását is. A szlovén rendtartományhoz tartoznak. Ketten közülük – Tratnjek Stanko SDB és Jelen Janez SDB – szülőhazájukban is szolgálták a híveket, mielőtt Muzslyára helyezték volna őket. Stanko atya a közösség plébánosaként ment nyugdíjba – volt püspöki tanácsnok, a hívek lelkigondozása mellett felépíttette a téli kápolnát, a hittantermeket és a Savio Szent Domonkos-templomot; nyugalmazott lelkipásztorként imáival segíti a közösséget. Janez atya a betegek püspökségi gondozója, börtönlelkész, az elesettek, elhagyottak, romák barátja; a Hírvivő és Zvonik katolikus lapok rendszeres tudósítója. Kalapis Stojan SDB, a plébános, Erzsébetlak szülötte – anyanyelvén, a bolgáron kívül beszéli környezete nemzeti közösségeinek nyelvét és néhány világnyelvet; a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alapítója, az Emmausz fiúkollégium igazgatója. Varga Zoltán SDB Muzslya szülötte – középiskolai tanári pályáját a szerzetesi élettel cserélte fel; sokat foglalkozik a fiatalokkal, a rászorulókat matematikából és fizikából szeretettel korrepetálja, aktívan részt vállal a vajdasági magyar cserkészek munkájában.

A jezsuiták a magyar provinciához tartoznak; állandó lelkipásztori kisegítést végeznek Bánátban. Sóti János SJ, a Máriás Papi Mozgalom vezetője, 1989-ben vette át a beodrai plébániát, Bocsárt és Töröktopolyát, ahol a Mária-kegyhely őre; 2002-től törökbecsei plébános, 2011-től plébános Törökkanizsán és Oroszlámoson, a szabadkai teológiai katekétikai intézet tanára. Segítője Novák Vince SJ testvér, aki a hívek lelkigondozása mellett kiemelt szerepet vállal a fiatalokkal való foglalkozásban.

Német László SVD az Isteni Ige Társasága magyarországi tartományának tagja – 2008-as püspöki kinevezésével a verbita rend is jelen van az egyházmegye életében. Elias Ohoiledwarin SVD 2015 óta végez kisegítő szolgálatot Bánátban – a Nagybecskereki Egyházmegye ministránsreferense, aktívan részt vesz az ifjúság és a hittanosok pasztorációjában; találkozókat, táborokat szervez; Nagybecskereken lelkész, Szentmihályon plébániai kormányzó.

A Boldogasszony Iskolanővérek nagybecskereki rendházában leánykollégium működik, melynek életre hívója és hosszú éveken át vezetője, Gizella nővér Muzslyán él, aktív részt vállalva a fiatal lányok nevelésében. Cecília nővér Nagybecskerek, Szentmihály, Nezsény és Torontálvásárhely hitoktatója; számos egyházmegyei program szervezője, táborok és foglalkozások vezetője. Julianna nővér a kollégium vezetőjeként elsősorban a középiskolás korosztály nevelője, vallási és nemzeti identitásának őrzője. A kikindai rendházban Bernadette nővér kántorként vállal részt a közösség életében; Alix nővér aktív imahátteret biztosít a közösségnek és egykori hittanosainak.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle