Az egymillió menekült rohingját befogadó táborban járt a bangladesi bíboros

Kitekintő – 2021. október 26., kedd | 12:14

„Megnyitjuk szívünket azok előtt, akiknek támogatásunkra van szükségük az életben maradáshoz” – mondta Patrick D’Rozario bíboros, a dakkai főegyházmegye nyugalmazott érseke a Fides hírügynökségnek is elküldött videóban, miután meglátogatta napjaink egyik legnagyobb menekülttáborát Bangladesben. 1,1 millió Mianmarból elmenekült rohingja él a pár százezres Cox’s Bazar városa mellett.

A bíboros a látogatásról október 25-én közzétett videóban így beszélt: „Közel vagyunk hozzájuk. Más nemzetek tagjainak szolidaritását is kérjük. Mikor először látogattam el ide, mindenki szomorú volt.

Most jól szervezett tábort látok, ahol az emberek rendezett körülmények között élnek.”

A nyugalmazott főpásztor beszélt arról, hogy a rohingja menekültek alapvető szükségleteit biztosítják, ami fontos lépés a jó irányba. „A Caritas szerepéről is szót kell ejtenem: az eltökéltségük, szervezőkészségük mind segített emberi arcot adni a tábornak.”

Természetesen mindenki azt reméli, hogy a rohingják végül hazatérhetnek Mianmarba: „A nemzetközi közösség is elkötelezettje az ügynek, és igyekeznek megoldásokat találni.

Ha a menekültek emberi jogai, állampolgársága és biztonsága nincsenek biztosítva hazájukban, akkor még nem állnak készen a hazatérésre. Nem kényszeríthetjük őket a távozásra, ez ugyanis antihumánus lenne.

Az embereket tárt karokkal kell fogadni, meg kell őket védeni, támogatni kell őket. A helyzet bonyolult.”

A bíboros Ferenc pápa aggodalmáról is beszélt: „A Szentatya megemlékezik a rohingják helyzetéről, és imádkozik értük, őrizve szívében az emlékeket a velük való találkozásról” – mondta, utalva az egyházfő 2017-es dakkai látogatására, melynek alkalmával találkozott az iszlám vallású rohingja menekültekkel. A bíboros látogatása után Chayan Biswas, a Caritas Banglades veszélyhelyzeti programjának vezetője így nyilatkozott a Fides hírügynökségnek:

Három éve dolgozunk egy befogadási programon, amelynek keretében az átmeneti szállásokról házakba költözhetnek a menekültek.

Megpróbálunk stabilitást és reményt adni az embereknek. 2017-ben a legtöbb rohingja nő és gyermek lelki traumák terhével érkezett hozzánk, és most, három évvel később a pszichológiai és szociális támogatásnak köszönhetően végre normális életet élhetnek.”

A Caritas Banglades az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együtt dolgozik Cox’s Bazarban, 175 férőhelyet és egy közösségi teret biztosítva a menekültek számára. Emellett számos szociális segélyprogramba is bekapcsolódik a karitatív szervezet, hogy biztosítsák a menekültek emberi jogait, és javítsanak életkörülményeiken.

Ferenc pápa 2017. november 27. és 30. között tett apostoli látogatást Mianmarban, majd december 2-ig Bangladesben folytatta apostoli útját.  Amikor bangladesi látogatása előtt Mianmarban járt, a helyi hatóságok érzékenységére tekintettel egyszer sem használta a rohingja szót, amely a mai kor legüldözöttebb kisebbségét jelöli. A hétszázezres mianmari katolikus közösség vezetői kérték azt tőle, hogy kerülje az országban elismert státussal nem rendelkező muszlim kisebbség megnevezését, mert az további erőszakhullámhoz vezethetne.

A rohingjákkal való szolidaritás jeleként azonban Bangladesben járva a fővárosban, Dakkában a szomszédos országból elüldözött kisebbség egy kis csoportjával is találkozott a pápa.

Ferenc pápa beszédében elmondta: 

Kedves fivéreim és nővéreim! A teremtésről szóló zsidó-keresztény elbeszélés szerint az Úristen saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert.

Mindnyájan ilyen képmások vagyunk. Ezek a fivéreink és nővéreink is! Ők is az élő Isten képmásai!

Vallásaitok egyik hagyománya szerint Isten a világ kezdetén fogott egy kis sót, és beleszórta a vízbe, amely az összes ember lelkét magában foglalta; és mindannyian magunkban hordozzuk egy csipetnyi isteni sót. Ezek a fivéreink és nővéreink Isten sóját hordozzák magukban!

Kedves fivéreim és nővéreim! Csak megmutatjuk a világnak, mit tesz a világ önzősége Isten képmásával. Mi továbbra is tegyünk jót velük, segítsük őket! Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy jogaik elismerést nyerjenek!

Ne zárjuk be szívünket, ne fordítsunk hátat nekik! Isten jelenlétét ma „rohingjának” is hívják. Mindenki adja meg saját válaszát [erre a helyzetre]!

*

Már 2017-ben 600 ezer rohingja menekült Mianmarból Bangladesbe a hazájában tapasztalt katonai atrocitások elől.

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ami töredéke a 148 ezer négyzetkilométeres ország 160 milliós, többségében muszlim lakosságának.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria