Az élet maga állandó párbeszéd – Ferenc pápa egy padovai iskola diákjainak kérdéseire válaszolt

Ferenc pápa – 2019. március 25., hétfő | 14:48

Az alapításának századik évfordulóját ünneplő padovai katolikus iskola és kollégium, a Barbarigo Intézet 1150 diákját és tanáraikat fogadta március 23-án Ferenc pápa a Vatikánban, a VI. Pál teremben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szentatya kötetlenül válaszolt a diákok kérdéseire; többek között olyan témák kerültek szóba, mint a felelősség, a hit, az igazságosság és a munka.

A felső tagozatos Sonia a bizalomról kérdezte Ferenc pápát: Hogyan és hol lehet megbízható támaszra, vonatkoztatási pontra lelni a kamaszkorban? Az egyházfő válaszában rámutatott, az első vonatkoztatási pont a saját lelkiismeret. Ez alapján kell a jövőbe tekinteni. Ehhez bátorság szükséges, mert kockáztatni kell, persze megfontoltan. Egy fiatal ne legyen kényelmes – mondta a pápa, akik „csak a díványon hevernek, már húszévesen nyugdíjassá válnak”. Fiatalnak lenni erőfeszítés nap mint nap, mert „a kegyelmen kívül semmit nem adnak ingyen ebben az életben”. Nagy kísértés a középszerűség, amit minden erővel el kell kerülni.

A Szentatya a párbeszédet nevezte a második fontos vonatkoztatási pontnak, mert így elkerülhető az elszigetelődés és elmagányosodás veszélye. „Kezdjetek párbeszédet az iskolalelkészeitekkel, papjaitokkal, tanáraitokkal, aztán a szüleitekkel, testvéreitekkel és a barátaitokkal” – ajánlotta a pápa a diákoknak. Az ember nem önmagával folytat dialógust, jóllehet szükség van a dolgok megfontolására is, hanem a környezetével, mert az élet maga állandó párbeszéd. Ráadásul a diákok közösségben élnek, és ebben a közösségi szellemben kell elindulni, vállalva az út kockázatát. Egyedül talán gyorsan lehet haladni, de együtt biztosan célba is érünk. Ferenc pápa rámutatott még a rászorulók iránti szociális elkötelezettség fontosságára, valamint a szülőktől, de főként a nagyszülőktől, az ő személyes életbölcsességüket megismerve kapott gyökerek ápolására.

A középiskolás Aldo az élet értelméről kérdezett, valamint arról, a pápa maga milyen kihívásokkal nézett szembe annyi idősen, mint most ők. Ferenc pápa először általánosságban válaszolt: az élet mély értelmét nem lehet tanítani, ellenben egy jó iskola erősen ösztönözhet a jó kérdésfelvetésre. Fontos, hogy találkozzunk a valósággal, ehhez szükséges a „kilépés”, de ne csak rögtönzött, esetleges módon, hanem megfontolással. „A valódi nevelés szembesít a valós kérdésekkel”, az igazi problémákkal. Emellett találkozni kell a szépséggel a művészeten keresztül, ami segít választ adni a mai kihívásokra, mint például a halál és a leselejtezés kultúrája, a közömbösség.

A pápa személyes emlékei közül felelevenítette középiskolás éveit. Az általános iskolát – az argentin tanrend szerint – 13 évesen fejezte be, majd vegyipari szakközépiskolába ment, ahol 19 évesen végzett. A középiskola kezdetén az apja azt mondta neki: „Nézd, fiam, egyet meg kell tanulnod: dolgozni.” „Tizenhárom éves koromtól nyaranta dolgoztam, a nyári szünidő három hónapjából két és fél hónapot végigdolgoztam; apám barátjának az üzemében a műhelyeket takarítottam. Jót tett nekem, mert kinyitotta a szemem. Aztán az iskolában is dolgoztunk délelőttönként, vegyi üzemekben, délután pedig tanultunk. Hétvégenként a barátaimmal voltam, együtt mentünk táncolni, a plébánián pedig besegítettem, kórházakban látogattuk a betegeket. Ez volt az én személyes tapasztalatom, a munka tehát nagyon fontos” – fogalmazott Ferenc pápa.

A Barbarigo Intézetet száz évvel ezelőtt, 1919-ben alapította Luigi Pellizzo padovai püspök, azzal a szándékkal, hogy választ adjon a szülők igényeire, akik keresztény alapokon nyugvó oktatásban szerették volna részesíteni gyermekeiket. Mindez több mint ötven évvel az egységes olasz állam létrejötte – melynek eredményeként államosították az oktatást – után történt. Az iskola felső tagozatos és középiskolai osztályokat indított, különféle szakképzésekkel. Az iskolához kollégium is tartozik, hogy a távoli vidékről érkező diákok számára is lehetőséget biztosítsanak a tanulásra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria