Az EU-s országok püspökei a keresztény értékek és a közös Európa melletti szavazásra buzdítanak

Kitekintő – 2024. március 20., szerda | 12:03

Európaiak milliói készülnek a 2024. júniusi európai parlamenti választásokra, köztük mi, magyarok is. Az Európai Unió püspökeit tömörítő bizottság, a COMECE március 13-án kiadott közleménye szerint arra buzdítja a kontinens polgárait, hogy olyan jelöltekre szavazzanak, akik támogatják a keresztény értékeket és az „európai projektet”, vagyis az Európai Unió eszméjét.

Az európai püspökök arra szólítják fel a katolikusokat és Európa polgárait, hogy felelősségteljesen adják le szavazataikat, amikor képviselőket választanak az Európai Parlamentbe. „Ma Európa és az Európai Unió kihívásokkal teli és bizonytalan időket él meg” – írják a püspökök. A kontinens előtt álló kulcsfontosságú kérdések megválaszolásához „bátor, hozzáértő és értékvezérelt döntéshozókra van szükségünk, akik valóban a közjót szolgálják. A mi felelősségünk, hogy a lehető legjobb választást hozzuk meg a következő választásokon.”

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) által kiadott nyilatkozatban a főpásztorok kiemelik: arra van szükség, hogy a keresztények „megpróbálják jól megkülönböztetni, kire és melyik pártra szavazzanak az Európai Unió jövőt érintő fontos pillanatban”. Elismerve az egyes országokban fennálló eltérő körülményeket, a püspökök kiemelik annak fontosságát, hogy az emberek „olyan személyekre és pártokra szavazzanak, akik egyértelműen támogatják az európai projektet, és akikről megalapozottan gondoljuk, hogy értékeinket és Európa-képünket mozdítják elő, mint például minden ember méltóságának tiszteletét és elősegítését, a szolidaritást, az egyenlőséget, a családot, az élet szentségét, a demokráciát, a szabadságot, a szubszidiaritást és a közös otthonunkról való gondoskodást”.

A COMECE főtitkára, Manuel Enrique Barrios Prieto atya a Vatikáni Rádiónak adott interjújában beszélt a nyilatkozatról és a püspökök reményéről a júniusi európai uniós választásokat illetően. „A püspökök azt kérik a katolikusoktól és az összes európai polgártól, hogy készüljenek fel a szavazásra, és szavazzanak a következő választásokon.” Az uniós főpásztorok „felelős szavazást kérnek, amely elősegíti az európai projektet és a keresztény értékeket”.

Barrios Prieto atya elmondta, hogy a püspökök nyilatkozatát jóval a választások előtt adták ki, hogy az EU egyes püspöki konferenciáinak legyen idejük útmutatást adni a választók számára saját országukban, „mert bizonyos kontinentális szinű kérdések nemzeti kérdések is”. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a COMECE nyilatkozata kifejti, hogy „az egyes tagállamok püspöki konferenciái is hasznos eligazításokat adhatnak a választóknak”.

Czeslaw Kozon koppenhágai püspök, a COMECE alelnöke a Vatikáni Rádióban a választójog gyakorlásának fontosságát hangsúlyozta, annak ellenére, hogy nehéz a keresztény értékeket teljes mértékben képviselő pártokat és jelölteket választani. Arra figyelmeztetett, hogy az európai projektet a széttöredezés veszélye fenyegeti a populista hangok sikere miatt.

A püspökök nyilatkozata arra biztatja a fiatalokat, hogy gyakorolják szavazati jogukat a közelgő európai választásokon, és ezáltal építsenek egy olyan Európát, amely biztosítja jövőjüket, és őszinte törekvéseiket valósítja meg. Ugyanakkor arra ösztönzik azokat a fiatalokat, akik erre hivatottnak érzik magukat, hogy vállaljanak szerepet a politikában, figyelmet fordítva arra, hogy „a közösség szolgálatának szellemében járuljanak hozzá a közjóhoz”. „A püspökök arra buzdítják a fiatalokat, hogy kötelezzék el magukat az európai projekt és a keresztény értékek előmozdítása mellett Európában” – mondta Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára. Majd hozzátette: „Ez az eszköz áll rendelkezésünkre, ami nagyon fontos eszközünk a közelgő európai választások tekintetében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria