Az evangélium megélésére buzdítja a vietnámi katolikus közösséget az Egyházi Tanítóhivatal

Kitekintő – 2024. május 25., szombat | 16:44

Május 17-én Hanoiban ülésezett Vietnám és a Szentszék közös munkacsoportja. A találkozót a szívélyesség, őszinteség és kölcsönös tisztelet légköre jellemezte. A megbeszélésről szóló nyilatkozat megerősíti a felek közötti jó kapcsolatot, és rávilágít arra, hogy a délkelet-ázsiai ország katolikus közösségére továbbra is ösztönző hatással van az Egyházi Tanítóhivatal.

A Vietnám és a Szentszék közös munkacsoportjának ülését követően kiadott szentszéki közlemény hangsúlyozza, hogy a találkozó az első, amelyre azt követően került sor, hogy 2023. július 27-én megkötötték a Vietnám és a Szentszék közötti megállapodást a rezidens pápai képviselő jogállásáról, valamint a Szentszék helyi pápai képviselőjének hivataláról Vietnámban.

A megbeszélésen Le Thi Thu Hang külügyminiszter-helyettes, a vietnámi küldöttség vezetője és Mirosław Wachowski prelátus, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárhelyettese, a szentszéki küldöttség vezetője elnökölt.

A két fél a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatokról tárgyalt, beleértve a vietnámi katolikus egyházzal kapcsolatos kérdéseket is.

„Miközben megerősítették az Egyház szabadságát, hogy az egész társadalom javát szolgáló küldetését teljesítse, megjegyezték, hogy az Egyházi Tanítóhivatal továbbra is buzdítja a vietnámi katolikus közösséget, hogy megélje az evangéliumot a világban, és egyben jó keresztények és jó állampolgárok legyenek” – olvasható a közleményben.

A két fél elismerte a Vietnám és a Szentszék közötti kapcsolatokban elért előrehaladást, a rendszeres kapcsolatfenntartásnak és konzultációknak, a magas szintű delegációk kölcsönös látogatásának, valamint Marek Zalewski érsek, rezidens pápai képviselő tevékenységének köszönhetően.

Vietnámból való elutazása előtt a szentszéki küldöttség találkozott Joseph Vũ Văn Thiênnel, Hanoi érsekével, továbbá udvariassági látogatást tett néhány vietnámi hatóságnál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria