Az igazság XVI. Benedek lemondásáról – Meglepő nyilatkozatok egy új dokumentumfilmben

Kitekintő – 2018. április 20., péntek | 14:50

Az emeritus pápa 91. születésnapján, április 16-án mutatták be a Vatikánban a „XVI. Benedek: az igazság tiszteletére” című dokumentumfilmet, ami kifejezetten azért készült, hogy tisztázzák Ratzinger pápa lemondásának okait.

XVI. Benedek 2013. február 11-én közölte nyilvánosan a döntését, hogy lemond a pápai szolgálatról. Ez a történelmi esemény sok nyitott kérdést hagyott maga után. Néhányan azok közül, akik a legközelebb álltak Joseph Ratzingerhez abban az időszakban, felidézték a történteket – többek között a testvére, Georg; Federico Lombardi SJ, korábbi szentszéki szóvivő; valamint a Pápai Ház prefektusa, Georg Gänswein érsek, aki évek óta XVI. Benedek titkára.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, aki Joseph Ratzinger professzor egyik tanítványa volt, szemmel láthatóan meghatódott, amikor megosztotta néhány emlékét. Schönborn bíboros, felidézve az emeritus pápa elhunyt nővérének, Mariának alakját, elmesélte: „A konklávé [amelyen Joseph Ratzingert pápának választották] utáni napon, mikor reggel jött reggelizni a Szent Márta-házba, fehér ruhába öltözve... – szeretett professzorunk, barátunk, igen, fehérben volt… – személyesen üdvözölt mindannyiunkat, és én azt mondtam neki: Szentatya, tegnap a megválasztásod alatt a nővéredre gondoltam, és azt kérdeztem magamban, vajon Maria mondta-e az Úrnak: »Fogadd el az életemet, de hagyd meg a testvéremét«. És a pápa azt válaszolta nekem: »Úgy gondolom, igen«.”

A dokumentumfilm egy meghatározó epizódja segít megérteni XVI. Benedek döntését. Stephan Horn, aki Ratzinger professzor asszisztense volt a Regensburgi Egyetemen, egykori tanítványa és barátja, felidézte: „Az orvos azt mondta neki, nem lesz képes elutazni Brazíliába, hogy részt vegyen az Ifjúsági Világtalálkozón. Úgy döntött, még a rendezvény előtt lemond.”

Federico Lombardi SJ arról beszélt, a pápa milyen lenyűgöző lelkiismeretességgel teljesítette a mindennapi nyilvános és magánjellegű kötelezettségeit (liturgikus szertartások, utazások, hosszú találkozók, audienciák...). Ratzinger pápa nem tudott volna sokáig megbirkózni ilyen nagy erőfeszítéssel, hiszen az életkorából adódóan kérlelhetetlenül egyre veszít az erejéből. A jezsuita pap szerint egyértelmű, hogy ez volt a valódi oka XVI. Benedek lemondásának.

Georg Gänswein érsek a dokumentumfilmben határozottan tagadta, hogy XVI. Benedek lemondásának indítéka a komornyikja árulása (az úgynevezett Vatileaks) lett volna, vagy az a teher, hogy szembe kellett néznie a válsággal, amit a papi személyek által elkövetett szexuális visszaélések okoztak.

A 48 perces dokumentumfilmet a Rome Reports televíziós ügynökség készítette az olasz katolikus televízió, a TV2000 és a Joseph Ratzinger–XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány közreműködésével, valamint a Doktor Ramón Tallaj Alapítvány támogatásával. A film olasz, angol és spanyol nyelven is elérhető.

Georg Gänswein érsek, aki részt vett a vatikáni bemutatón, megerősítette, hogy XVI. Benedek megőrizte szellemi frissességét, ám fizikai ereje egyre fogy. Kiemelte: az emeritus pápa csendes nyugalomban tölti napjait a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostor kis közösségével.

A dokumentumfilm angol nyelvű ajánlója:

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Vatican News

Videó: Rome Reports angol nyelvű YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria