Az ikonok az ábrázolttal való találkozásra hívnak – Püspöki tárlatvezetés a Görögkatolikus Múzeumban

Kultúra – 2024. február 24., szombat | 14:03

Ingyenes múzeumi látogatásra, rendhagyó tárlatvezetésre várták az érdeklődőket a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumban február 20-án, kedden délután. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök kalauzolta az érdeklődőket az Ablak az örökkévalóságra című állandó kiállításon látható a görögkatolikus egyházművészeti kincsek között.

2023 októberében Kisléghi Nagy Ádám Kossuth-díjas festőművész gondolatait hallgathatták meg az érdeklődők a Görögkatolikus Múzeumban.

Február 20-án Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

A rendkívüli tárlatvezetések célját abban határozta meg, hogy megszólítva a Nyíregyházán és környékén élő embereket, behívják őket a múzeumba, akár többször is, hiszen a tárlatvezetésre felkért vendégek – egy püspök, egy művész, egy építész vagy egy másik keresztény felekezet vezetője – más és más szemmel, új nézőpontból tekinthet a kiállított tárgyakra.

Az ikonok megszólítanak című tárlatvezetésén Orosz Atanáz püspök többek között arról beszélt az Ablak az örökkévalóságra című állandó tárlat kiállítóterében, hogy életében milyen szerepet töltenek be az ikonok, hogyan szólítják meg őt.

„Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy ikonok előtt imádkozhattam az elmúlt hat évtizedben” – mondta a főpásztor.

Orosz Atanáz felelevenítette a gyermekkora helyszínén, Nyírparasznyán található ikonosztázt, mely hasonlít a kiállítótérben látható restaurált magyarkomjáti ikonosztázhoz.

„A nyírparasznyai ikonosztáz szemlélése életprogramot adott számomra – fogalmazott a püspök. – Az üzenet Isten országába szólít mindnyájunkat.

Az ikonok az ábrázolt személyekkel való találkozásra hívnak minket.

Az ikonok szenteket, angyalokat, Krisztust, Máriát jelenítik meg, akiket vallásos hittel tisztelünk – nem a fát és festéket, hanem az ábrázolt személyt. Ezt a korábbi képrombolások idején még nem ismerték el. A személyek mellett azonban az adott személyt felismerhetővé tévő attribútumok és feliratok is szerepelnek, valamint az evangéliumokban is olvasható igék. Ez utóbbiak is üzennek – emelte ki Orosz Atanáz.

A nagyböjti tárlatvezetésen a miskolci megyéspüspök felhívta a figyelmet a nagyböjti szemlélődés tárgyaira – azokra az ikonokra, amelyek Krisztus kereszthaláláról, szenvedéséről szólnak.

Orosz Atanáz püspök beszélt továbbá a különféle Istenszülő-ábrázolásokról is, a körmeneti ikonról és a kiállított liturgikus tárgyakról is.

A tárlatvezetés végén kérdésfelvetésekre is volt lehetőség.

Szabó Irén múzeumigazgató elmondta, hogy a rendhagyó tárlatvezetések sorozata a későbbiekben is folytatódik.

Március 5-én Balázs Mihály Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész kalauzolja a vendégeket a Görögkatolikus Múzeum kiállítóterében.

*

Az exkluzív tárlatvezetések mellett február 26-án zenei programsorozat is indul a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumban, Bizánci dallamok címmel.

A havonta megrendezendő sorozat keretében a kiállítótérben Bubnó Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy zenetörténeti bevezetője kíséretében hangzanak el dallamok, amely közös énekléssel folytatódik. Az énekek megtanulásában a Szent Atanáz Kórus és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kántorszakos hallgatói lesznek a résztvevők segítségére.

A program ingyenes. Szeretettel várják a zenekedvelő látogatókat.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria