Az indiai Uttar Prades állam bevezette a vallási áttérést tiltó törvényt

Kitekintő – 2021. február 26., péntek | 14:48

Uttar Prades – Észak-India legnépesebb állama a maga 204 millió lakosával – jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a közvetlen vagy közvetett okból, így a házasságkötés miatt történő vallási áttérést is. A hindu nacionalista párt által szorgalmazott törvény csorbítja a vallási kisebbségek jogait.

Uttar Prades állam törvényhozó gyűlése február 24-én fogadta el a vallási áttérés tilalmáról szóló 2021-es törvényjavaslatot. A törvényszegés tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és akár ötvenezer rúpia pénzbírsággal büntethető.

A törvényjavaslat célja, hogy senki se térjen át közvetlen vagy közvetett okból más vallásra hamis nyilatkozatok, kényszer, befolyásolás, csábítás hatására vagy bármilyen csalárd eszköz révén, ugyanakkor házasságkötés miatt sem. A szöveg szerint a házasság „semmissé és érvénytelenné” nyilvánítható, amennyiben a vallási áttérés kizárólag e célból történt, míg azoknak, akik házasság után vallást kívánnak váltani, a kerületi bírósághoz kell fordulniuk.

Annak bizonyítása, hogy az áttérés nem kényszer vagy méltánytalan eszközök révén történt, az ezzel vádolt személy és az áttért személy kötelessége. A törvényellenes áttérés áldozata vagy annak szülei és családtagjai jelenthetik az esetet a rendőrségen, ahol a nyomozás elindítását is kérvényezhetik.

Uttar Prades állam miniszterelnöke, az országot kormányzó hindu nacionalista Bharatija Dzsanata Párthoz (Bharatiya Janata Party, BJP) tartozó Jogi Aditjanat azt mondta, a törvény célja annak megakadályozása, hogy házasság révén áttérítsék a hindu nőket az iszlám vallásra, amit a hindu radikális aktivisták „a szerelem dzsihádjának” neveznek.

Nemrégiben Madhja Prades közép-indiai állam, melyet ugyancsak a BJP kormányoz, elfogadta az áttérés elleni törvényt, hogy ellenőrzése alatt tartsa a különböző vallású párok házasságkötése révén történő vallási áttéréseket. Orisza, Arunácsal Prades, Tamilnádu, Gudzsarát, Radzsisztán, Cshattíszgarh, Dzshárkhand, Himácsal Prades és Uttarakhand államban korábban már bevezettek hasonló törvényeket a kényszer, csalás vagy házasság révén történő áttérések megakadályozásáért.

Az emberi jogokért küzdő szervezetek, a helyi egyház vezetői és a civil társadalom más aktivistái aggodalmuknak adtak hangot az áttérés elleni törvényt támogató indiai államok növekvő száma miatt, amelyek e jogszabályokat gyakran a vallási kisebbségek vagy a misszionáriusok büntetésére használják fel.

Joseph Pamplany segédpüspök, az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottságának tagja azt mondta: „Az ehhez hasonló törvények ellentétesek az indiai alkotmány szellemiségével, amely biztosítja az állampolgárok számára, hogy saját döntésük és lelkiismeretük szerint szabadon gyakorolhassák hitüket és hirdethessék bármely vallás tanítását.” Pamplany szerint a csábítással vagy kényszerítéssel elért áttérések megakadályozására hozott törvények „a vallási kisebbségeket, elsősorban a keresztényeket és a muszlimokat veszik célba”.

Shibu Thomas, az indiai keresztények elleni erőszakos cselekményeket dokumentáló keresztény aktivista a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Minden indiai államnak vissza kellene vonnia az áttérést megtiltó törvényét, az ugyanis csorbítja az emberek azon alkotmányos jogát, mely szerint maguk választhatják meg vallásukat.”

A 2011-es indiai népszámlálás adatai szerint az 1,3 milliárd fős lakosság körülbelül 80 százaléka (966 millió fő) hindu, 14 százaléka (172 millió fő) iszlám, míg 2,3 százaléka (29 millió fő) keresztény vallású.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: AsiaNews; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria