Az iraki keresztények 13 éve elrabolt és meggyilkolt érsekükre emlékeztek

Kitekintő – 2021. március 4., csütörtök | 10:36

A Ferenc pápa iraki látogatására készülő keresztények megemlékeztek Paulosz Farádzs Rahho moszuli káld érsek halálának évfordulójáról. A főpásztort 2008-ban ölték meg fegyveres támadók; ügyében sokan a nyomozás újraindítását kérik.

2008. február 29-én, pénteken ismeretlen fegyveresek megtámadták az érseket szállító autót. Rahho érsek éppen a Szentlélek-templomból távozott, ahol keresztutat vezetett. A vele utazó két munkatársa, illetve a sofőr a helyszínen életét vesztette; az érseket elrabolták. Hosszadalmas tárgyalások után, melyek során az érsek szabadon bocsátását próbálták elérni, március 12-én megtalálták holttestét egy elhagyatott temető közelében a moszuli Karama negyedben.

Halála körülményei soha nem tisztázódtak teljesen; ezzel együtt a gyilkosát, Ahmed Ali Ahmedet, az iraki al-Kaida egyik vezetőjét még 2008-ban halálra ítélték, ami ellen több egyházi vezető tiltakozott.

„Ha Rahho érsek élne, nem fogadná el, hogy valakinek miatta meg kell halnia. Ne felejtsük, hogy az iraki egyházat mindig is a megbocsátás és a kiengesztelődés motiválta” – nyilatkozott 2008-ban Shlemon Warduni bagdadi segédpüspök az Asia News hírügynökségnek. Az akkor még kirkuki érsek, Louis Raphaël Sako szintén hangsúlyozta: „Az erőszak csak további erőszakot szül. Az igazságszolgáltatás, de nem a halálbüntetés pártján állunk.”

Most, amikor Moszul Ferenc pápa fogadására készül, az Ankawa nevű portál kezdeményezést indított, az ügy újranyitását és a felelősök megnevezését követelve.

Az Egyesült Államok 2003-as iraki katonai beavatkozását és Szaddám Husszein rezsimje megdöntését követően Moszulban eluralkodtak a keresztény közösségeket sújtó erőszakos cselekmények, bűntények és emberrablások.

A káld püspökök szinódusa már 2016 szeptemberében kezdeményezte Paulosz Farádzs Rahho érsek, valamint a Szentlélek-templom 2007-ben meggyilkolt plébánosa, Ragíd Aziz Ganni és a 2002-ben Bagdadban megölt Cecilia Moshi Hanna nővér boldoggáavatási eljárásának elindítását.

2018 májusában a Szentek Ügyeinek Kongregációja megadta jóváhagyását Ragíd Ganni és a vele együtt megölt három diakónus: Baszman Juszef Daud, Vahíd Hanna Iso és Gasszan Iszam Bidavid ügyének elindításához.

2019 októberében zárult le a kanonizációs eljárás egyházmegyei szakasza a 2010. október 31-én Bagdadban mártírhalált halt 48 ember ügyében – ők akkor szenvedtek vértanúhalált, amikor egy szentmise alatt terroristák törtek be a bagdadi szír katolikus Szajidat al-Nedzsat (Szabadító Szűzanya) -templomba.

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Agensir; Fides; Vatican News; AsianNews

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

A Szentlélek-templom Paulosz Rahho érsekRahho érsek temetése