Az odaadottság ajándék – A megszentelt élet napja a pasaréti ferenceseknél

Megszentelt élet – 2021. február 5., péntek | 13:00

Február 1-jén, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének előestéjén szerzetesek gyűltek össze Pasaréten a Páduai Szent Antal-templomban, hogy közösen megünnepeljék hivatásukat és megerősítsék elköteleződésüket.

Hagyománnyá vált, hogy ezen a napon a pasaréti ferencesek meghívják a környékbeli szerzetesközösségek tagjait erre az ünnepre. A sötét templomban világító mécsesekkel énekelve – „Fény a népek világosságára...” – a szerzetesek és a hívek a gyertyaszentelés rítusával kezdték az ünnepi szentmisét. Minden szerzetes mécsest helyezett az oltár elé, megszentelt életének újbóli odaajándékozását jelképezve ezzel.

A szentmisét Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrálta több szerzetes paptestvérével.

Antal atya beszédében kiemelte, hogy a szerzetesek elsődleges feladata, hogy áldozatot mutassanak be, mégpedig a saját életüket áldozzák oda. Ezért kötődik Urunk bemutatásának napjához ez az ünnep, mert a Szűzanya Őt, az egyetlen igaz áldozatot mutatta be.

Utalt arra is a szónok, hogy II. János Pál pápának köszönhetjük ezt az ünnepet. 1997 óta irányul ezen a napon a figyelem a megszentelt életre. Ezen a napon ünneplik, hogy

az odaadottság ajándék, amelyet ingyen kaptak.

Mit jelent ez? Isten magának szentelte az embert. Hálát kell adnunk ma azokért a csodákért, amelyeket a szerzetesek által művel az Úr mindennap.

A tartományfőnök kifejtette, hogy

a jelen helyzetből indul ki a rendek jövendő története.

Nemcsak nagyszerű rendi történetek állnak mögöttük, hanem egy csodálatos jövő is előttük áll.

Tekintsetek a jövőbe, ahová a Lélek küldi a szerzeteseket, hogy még nagyobb dolgokat tegyetek. Reménnyel tekintsetek a jövőbe, hiszen Isten eddig is nagy csodákat tett a szerzetesrendeken keresztül – biztatott Puskás Antal. –

A megújulás szükségessége mindig akkor látszik, amikor valami már ellanyhult.

Ha ránézünk a világunkra: a szerzetesség és a házasság ma nem vonzó, kezdenek elmaradni az elköteleződések. Szükségünk van itt a megújulásra. Ezek az idők mai jelei, amire válaszolni kell.

Beszéde végén a pálos tartományfőnök felhívta a figyelmet arra, hogy a szerzetesek, ha megtartják fogadalmaikat, szabaddá válnak a szeretetre. A fogadalom csak az út.

A legfőbb érték, amire törekedni lehet, az a szabadság. A szabadság tesz képessé és alkalmassá a szeretetre és arra, hogy Isten valóban nagy dolgokat tegyen.

Isten éltesse sokáig a szerzeteseket, és adja meg nekik a szabadság kegyelmét!

Szöveg és forrás: Schumicky Mária/MSZKI

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria