Az örmény katolikus pátriárkát és a püspököket fogadta Ferenc pápa Nareki Szent Gergely ünnepén

Ferenc pápa – 2024. február 29., csütörtök | 19:46

Február 28-án, szerdán reggel az Örmény Katolikus Egyház főpásztorait, köztük XXI. Rafael Péter Minászján pátriárkát fogadta Ferenc pápa. Az audienciára Nareki (Naregi) Szent Gergely örmény egyházdoktor ünnepének másnapján került sor.

Ferenc pápa ugyan gyógyulóban van múlt heti influenzás tüneteiből, de a szerdai beszédet még Filippo Ciampanelli, a vatikáni Államtitkárság munkatársa olvasta fel helyette.

Az audiencia témája Örményország nehéz geopolitikai helyzete; annak a jelentősége, hogy együttműködjenek a katolikusok az Örmény Apostoli Egyházzal, valamint a hívekkel való kapcsolat volt.

2023-ban több mint 100 ezer örmény kényszerült elhagyni Hegyi- (Nagorno-) Karabahot, azt az enklávét, amelyet katonai offenzívával elfoglalt Azerbajdzsán. Most pedig újabb támadástól és inváziótól kell tartani.

Ferenc pápa arra buzdította a püspököket, maradjanak közel azokhoz, akiket szolgálnak. „Egy olyan világban, amely csupa elszigeteltség és magány – mondta –, gondoskodnunk kell arról, hogy a ránk bízottak érezzék a Jó Pásztor közelségét.” Ez magában foglalja a papokat, különösen a fiatal papokat is, akiknek érezniük kell, hogy püspökük közel áll hozzájuk – tette hozzá. 

Arra is intette az örmény katolikus püspököket, hogy bölcsen válasszák ki utódaikat, olyanokat keressenek, akik a nyájnak szentelik magukat, akik hűek a lelkipásztori gondoskodásban, nem a személyes ambícióik hajtják őket, nem ugródeszkának tekintik pozíciójukat.

„Lehet, hogy arra emlékeztettek, hogy egyházatok tagsága nem nagyszámú – folytatta a pápa. – Mégis gondoljunk arra, hogy Isten szeret csodákat tenni a kicsikkel.”

Ferenc pápa beszédének fontos eleme volt az együttműködés az Örmény Katolikus Egyház és az Örmény Apostoli Egyház között; többször is visszatért erre a kérdésre, kifejezve reményét a jövőbeli egységben.

„Őboldogsága, kedves testvérek, végezetül gondoljunk Örményországra, és ez ne csupán szavakban, hanem imáinkban is nyilvánuljon meg, különösen azokért imádkozva, akiknek el kellett menekülniük Hegyi-Karabahból, imádkozzunk a számtalan otthonát vesztett családért” – sürgetett a pápa.

Azt gondoltuk, az I. világháború lesz az utolsó (…). És mégis, azóta hány tragikus és értelmetlen konfliktusnak és vérontásnak voltunk már tanúi?

– fogalmazott a Szentatya. – Emeljük fel szavunkat mindannyian a békéért, hogy megérinthessük az emberek szívét, még azokét is, akiket nem érintenek meg a szegények és rászorulók szenvedései. És mindenekelőtt: imádkozzunk. Imádkozom értetek és Örményországért.” 

Beszédét Szent Nerszész, a 12. századi örmény püspök imádságával zárta, akit a katolikus és az Örmény Apostoli Egyház is szentként tisztel.

Múlt héten II. Karekin (Garegin), az Örmény Apostoli Egyház katolikosza találkozott Claudio Gugerotti bíborossal, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával. Az örmény egyház sajtóközleménye szerint a katolikosz megelégedéssel nyilatkozott a testvéri együttműködésről a két egyház között, és testvéri jókívánságait küldte Ferenc pápának.

Ferenc pápa teljes beszédét angol nyelven ITT olvashatják.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria