Az üldözött keresztényekért zarándokoltak a Pécsi Egyházmegye hívei

Hazai – 2019. május 15., szerda | 15:09

Az üldözött keresztényekért ajánlották fel a mintegy 25 kilométeres, hagyományos zarándoklatukat a Pécsi Egyházmegye hívei. Május 11-én hajnalban közel ezren keltek útra a megyéspüspök vezetésével, hogy Pécsről Máriagyűdre gyalog tegyék meg az imádsággal, elmélkedéssel vezetett utat.

A zarándoklatot 2009-ben szervezték meg először, akkor a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékeztek. Idén 11. alkalommal tették meg a hívek a mintegy 25 kilométeres utat. A zarándokok az egyéni szándékok mellett ezúttal az üldözött keresztényekért ajánlották fel útjukat, amelyet idén is Udvardy György megyéspüspök vezetett. A főpásztor az út kezdetén arra emlékeztetett, hogy a hitükért üldözést szenvedett keresztény testvéreknek a templomba járás nemcsak rítus, hanem mélységes tanúságtétel is bátorságukról.

A gyalog útra kelők mellett a hagyományokhoz híven egy kisebb csoport kerékpárral teljesítette az utat. Ők a székesegyháztól indultak, és a gyalogos zarándokokkal közel egyszerre érkeztek a máriagyűdi kegytemplomhoz. Nyúl Viktor pasztorális helynök szép élményként tekint a zarándoklatra. Mint mondta, a zarándoklaton útra keltek, hogy találkozzanak egymással és az Úr Jézussal. Azt az örömet akarták közösen megünnepelni, hogy a remény nem csal meg, mert Isten szeretete kiárad a szívünkben a Szentlélek által – idézte a helynök az egyházmegye idei mottóját.

Udvardy György pécsi megyéspüspök az üldözött keresztényekért imádságra buzdított, mert az Egyházban egymás testvérei vagyunk. „Az a tény, hogy távol vannak, nem látjuk az ő közvetlen szenvedésüket, még nem jogosít fel bennünket arra, hogy ne imádkozzunk érettük, ne hordozzuk a Krisztus misztikus teste képe alapján az ő szenvedéseiket, ne ajánljuk fel nekik a magunk imáit vagy éppen a szenvedéseit. Ugyanakkor figyelmeztet ez bennünket arra is, hogy a Krisztushoz való tartozás az teljes Krisztushoz való tartozást jelent. Vagyis a szenvedésben is egyek vagyunk Krisztussal. Miközben próbáljuk a világot úgy berendezni, hogy a szenvedés, az igazságtalanság ne történjen meg. Ha megtörténik, akkor Krisztus szenvedésének a mintájára elfogadjuk azt és hisszük, hogy a kegyelem rendjében ajándék származik belőle. Szeretnénk ezen a zarándoklaton azt az érzékenységet is erősíteni, hogy közvetlen környezetünkben is látsszanak azok a jelek, amelyek épp az igazságtalanság, épp a szolidaritás hiánya okán vagy az emberkép eltorzulása okán bizony olyan döntésekre vezetnek csoportokat, embereket, amelyek nem az embernek megfelelőek” – mondta a főpásztor.

A zarándoklat a szabadtéri oltárnál bemutatott püspöki szentmisével zárult.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria