Az umbriai Norcia városában megtalálták a négy évvel ezelőtt romba dőlt bazilika harangjait

Kitekintő – 2020. július 7., kedd | 19:46

Több méter mély törmelékréteg alatt találták meg a 2016-os földrengésben összedőlt norciai Szent Benedek-bazilika elveszett harangjait – jelentette Umbria tartomány műemlékvédelmi felügyelősége. A bronzból öntött harangok, amelyeket négy éve kerestek a romok között, teljes épségben kerültek elő.

A bazilika négy harangjának megtalálása jelképesen kárpótol minden megpróbáltatásért – nyilatkozta Rosaria Mencarelli, az umbriai tartományi műemlékvédelmi felügyelet vezetője. – A romeltakarítási munkálatokat mostantól gyorsabban tudják folytatni; a harangok keresése miatt eddig óvatosan, méterről méterre dolgoztak.

* * *

Az Európa védőszentjeként tisztelt Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója szülőházára emelt bazilika a 2016. október 30-i földrengésben dőlt romba. A norciai templomnak csak a homlokzata, valamint a templomhajók tartófalainak egy része maradt meg.

A 2016-os földrengéssorozat a közép-olaszországi tartományokat érintette: az első nagyobb, 6-os erősségű rengésben Amatrice városa dőlt össze, az október végi 6,5-ös erősségű földmozgás epicentruma az umbriai Norcia térségében volt; január 18-án egy 5,5-ös földrengés következett be. A földrengések következtében több mint 300 ember halt meg, több mint 40 ezren vesztették el az otthonukat. Az elmúlt négy évben az összedőlt vagy megrongálódott templomok közül csak a Marche tartományban fekvő Tolentino templomát állították helyre 2017-ben, jelentős magyar segítséggel.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria