Bábok a kertben – Hetvenéves az Astra bábegyüttes

Kultúra – 2024. május 25., szombat | 12:00

Idén nyáron ünnepli 70. születésnapját az Astra bábegyüttes, a magyarországi marionett- és árnyjáték egyik első és legkiválóbb társulata, amelynek elődjét, az Aurora művészegyüttest 1954-ben alapította Vízvári László piarista tanár és két képzőművész barátja, Koós Iván és Balogh Beatrix. Első színpaduk a budapesti Piarista Gimnázium földszintjén, a Múzeum utcából nyíló bejáratnál kapott helyet.

Az együttes az idők során sokat változott, tagok mentek és jöttek, 1962-től Astra néven folytatták működésüket, és Vízvári László vezetésével így váltak országosan, sőt Európa-szerte ismertté. Azonban mindvégig megtartották amatőr jellegüket, és ezzel együtt szellemi függetlenségüket, amely a kommunista diktatúra éveiben nem volt csekélység.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum a nyár folyamán a pesti Vigadóban készül bemutatni az Astra bábegyüttest és megmaradt bábjait. Ennek „előfutáraként” készült most egy látványos installáció a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében.

Középpontjában a Bohóc áll (sőt mozog), amelyet Kő Boldizsár álmodott újra a Vízvári László által tervezett Álomcirkusz című előadás (1962) alapján. Körülötte fényképek idézik föl az Aurora és Astra bábegyüttes darabjainak hangulatát.

A kerti kiállítás Urbán Gyula bábrendező emlékező beszédével nyílt meg május 16-án délután.

A megnyitón jelen voltak az Aurora és az Astra bábegyüttes még élő tagjai, akik örömmel szembesültek bábos múltjuk kedves emlékeivel.

„Hasonlóan kellemes sétát kívánunk azoknak is, akik ellátogatnak a múzeum orbánhegyi kertjébe” – írta rövid beszámolójában Koltai András.

Forrás: piarista.hu; Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Leváltára

Fotó: piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria