Barátaikat látták vendégül a csíkszentdomokosi segítőnővérek

Külhoni – 2020. szeptember 24., csütörtök | 13:08

Lelkiségünk és karizmánk kincseiből töltekezni, baráti kapcsolatainkat erősíteni – ebben jelölték meg a csíkszentdomokosi segítőnővérek a szeptember 19-ére szervezett programjuk célját.

A járványhelyzet miatt – de a szép, érett, őszi napsütésben nem is lett volna jó másképp – a Szent Margit-ház udvarán tartották a találkozót, amelyet a házban, továbbá Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen gyakran megforduló, akár segédkező, bizonyos értelemben a nővérekkel egy utat járó barátainak szervezett a közösség.

Minden a vággyal kezdődik – ezt a címet adták a nővérek a lelkinapnak, s ezzel egyben rámutattak csíkszentdomokosi közel három évtizedes jelenlétük indító szikrájára. Márton Áron püspöknek ugyanis az volt az egyik vágya, hogy szülőfalujában szerzetesközösséget, kifejezetten női rendet telepítsen le, hogy a leányifjúság és az asszonyok lelki támogatását és képzését-nevelését ellássák.

Áron püspök vágya utódai szolgálati idején valósulhatott meg, de minden a vággyal kezdődik… Erre hangolt szeptember 19-én a szentmise elmélkedése is, amelyet Bálint Emil felcsíki főesperes vezetett, ezt próbálta megvilágítani különböző szempontokból a liturgiát követő három előadás. Márton Áron vágyai, álmai, hite címmel Csató Béla székelylengyelfalvi plébános nyitotta az előadások sorát, Darvas Piroska segítőnővér A vágyak szerepe a Szent Ignác-i lelkiségben és a segítőnővéri karizmában címet adta előadásának, harmadikként Kedves Rita segítőnővér szólt Beteljesült élet beteljesületlen vágyakkal címmel.

 

Az udvaron felszerelt bográcsban főtt finom ebéd után műhelyfoglalkozások kezdődtek, ahol főleg lelki impulzusokat kaphattak a résztvevők, akik megismerkedhettek aztán a nap során a szövőszék titkaival is.

A járványhelyzet miatt korlátozott létszámú résztvevőt fogadhattak ez alkalommal a szervező nővérek, de talán éppen ez is adta a nap meghitt, családias jellegét, fűszerezve a rend Szent Ignác-i lelkiségével való töltekezéssel és a személyes találkozások örömével.

A nap szervezési és lebonyolítási költségeihez Csíkszentdomokos község polgármesteri hivatala is hozzájárult.

Szöveg: Szőcs Csaba/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria