Bécsben is köszöntötték az ötszáz éves csíksomlyói kegyszobrot

Külhoni – 2015. szeptember 10., csütörtök | 16:54

Csíksomlyó-estet tartottak szeptember 8-án a bécsi Pázmáneumban. A csíksomlyói kegyszobor elkészítésének 500. évfordulójára meghirdetett jubileumi Mária-év ünnepségsorozatához ezzel csatlakoztak az Ausztriában élő magyarok – tájékoztat Varga Gabriella, a Jakab Antal Keresztény Kör társelnöke

A bécsi székhelyű Kaláka Club és a Collegium Pazmanianum közös szervezésében megtartott esten a Boltzmanngassén működő magyar egyházi intézet kápolnájában Varga János rektor Kisboldogasszony-napi ünnepi szentmisét mutatott be, majd a program a zsúfolásig telt díszteremben kulturális műsorral folytatódott.

A Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek által 1623-ban papnevelési céllal alapított bécsi intézetbe mintegy százan jöttek el Ausztria különböző részeiről. A jelenlévőkkel együtt ünnepelt Hajas Gábor bécsi magyar követ, valamint a Budapestről érkezett díszvendégek: Ékes Ilona parlamenti képviselő, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Bakó Annamária, a Litea Könyvesház és Teázó vezetője. Szentbeszédében Varga János úgy fogalmazott: azért ünnepeljük és tiszteljük Máriát kiemelten, mert ő az Üdvözítő édesanyja. Hozzátette: Mária kicsisége, egyszerűsége, okossága és bölcsessége, teljes odaadása, alázata és engedelmessége, az életre szóló igenje tette őt azzá, akit ma benne tisztelünk. Európában a jelenlegi helyzetben számunkra is csak egyfajta előremenekülés létezik, az, hogy a Jóisten szándéka és szeretete felé haladjunk, azt próbáljuk egyre jobban megérteni, amennyire csak képesek vagyunk rá, a szívünkbe fogadni, és amennyire lehetséges, meg is valósítani – hangsúlyozta a rektor.

A szentmisét követő ünnepi rendezvényen Varga Gabriella, a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa Ötszáz éves a csíksomlyói Segítő Szűzanya kegyszobra című előadásában áttekintette a székelyföldi kegyhely történetét, a pünkösdszombati búcsújárás hagyományának eredetét, valamint összefoglalta a kegyszoborral kapcsolatos ismereteinket. Budai Ilona Magyar Örökség díjas népdalénekes Mária-énekekkel és -imákkal, valamint egy csíki csodalegenda-mesével örvendeztette meg a közönséget.

Miután fellapozták az évente egy alkalommal megjelenő Csíksomlyó Magazin ez évi számát, a gyergyóditrói születésű Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű pasztoráció országos igazgatója elevenítette fel a kegyhelyhez fűződő emlékeit. Mint mondta: benn ülni a csíksomlyói kegytemplomban, felnézni a szoborra, és elmélyedni abban a csendben – ennek varázsa van, ami „magával ragad”. Hozzátette: végtelenül hálás máriás lelkületű szüleinek azért, hogy mutattak neki valakit: a csíksomlyói Szűzanyát, akihez állandóan imádkozhat, és akinél, ha hazamegy, valóban otthon érezheti magát. Varga János rektor is felidézte: három alkalommal járt Csíksomlyón, és az ott átélt élmények, a kegyhelyhez fűző lelki kötelék bizonyosan még sokszor visszavezetik őt oda.

Az ünnepi est végén Wurst Erzsébet, a Kaláka Club elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a Petőfi Sándor-program alapvető céljairól és az ő mentori minőségében ehhez kapcsolódó terveiről.

Fotó: Vilics László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria