Befejeződött a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont jubileumi ünnepségsorozata

Hazai – 2022. május 24., kedd | 13:27

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont a 2020/21-es tanévben ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját. A világjárvány miatt idén tavaszra tolódott az ünnepségsorozat, melynek zárásaként Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét május 20-án a székesegyházban.

Az intézmény 1991. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, két gimnáziumi osztállyal indult az oktatás. Az intézmény hamarosan általános iskolai képzéssel és alapfokú művészetoktatással bővült.

A jubileumi ünnepségsorozat programjai között szerepelt futóverseny, éjszakai túra, rajz- és videókészítő verseny is. A programsorozat egyik kiemelt eseményeként jubileumi hangversenyt szerveztek az intézmény zeneiskolájának pedagógusai és diákjai, akik fúvós hangszereken, illetve zongorakísérettel és énekkel szólaltatták meg többek között Charpentier, Conte, Purcell, Alfred Bösendorfer és Fritz Neuböck műveit.

A hangverseny felvétele ITT megtekinthető.

Május 20-án, a programsorozat zárásaként Varga László püspök mutatott be szentmisét a kaposvári székesegyházban.

Prédikációjában a főpásztor kifejezte köszönetét az alapítóknak, „akiknek szívügye volt, hogy ebben a városban legyen katolikus iskola. Nem volt egyszerű. Köszönet az elszántságukért, kitartásukért, amellyel megvalósulhatott a katolikus iskola terve Kaposváron”.

A megyéspüspök hálát adott a mindenkori iskolavezetésért: „Olyan ez, mint a váltófutás. Mindig csak egy darabig lehet vinni a váltóbotot, majd tovább kell adni a következőnek. Minden iskolavezetésnek megvolt a sajátos profilja, amire a hangsúlyt fektette. Hálát adok azért, hogy mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy amit fontosnak tartottak a gimnázium, az általános iskola és a zeneiskola életében, azt sikerüljön megvalósítani. Mindegyik iskolavezetés sokban gazdagította az életünket, iskolánk életét.

Hálát adok a hitoktató atyákért, akik a plébániai munkájuk, más feladataik mellett időt, energiát szántak arra, hogy itt, az iskolában taníthassanak, gyóntathassanak, misézzenek és lelkivezetést végezzenek.

Hálát adok minden pedagógusért. Azokért, akik valaha itt tanítottak, vagy most itt tanítanak iskolánkban. Hálát adok minden áldozatukért, hogy a tudásuk legjavát adják tovább a rájuk bízott fiataloknak.

Hálát adok a technikai dolgozókért. Ha ők nem lennének, nagy bajban lennénk. Nagyon korán kezdik a munkájukat, amely nem annyira látványos, de annál fontosabb és szükségesebb ahhoz, hogy szépen működjön az iskolánk.

Hálát adok a szülőkért, akik beíratták gyermekeiket a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba; hogy bíztak az itt tanító pedagógusokban, s ránk bízták gyermekeik oktatását, nevelését.

Hálát adok minden diákért, akik az elmúlt harminc évben itt tanultak, sikereket értek el, iskolánk hírét nagymértékben növelték tudásukkal, képességeik javával. Nekik is köszönhető, és természetesen a pedagógusoknak, hogy iskolánk újra az ország száz legjobb középiskolája közé tartozik” – emelte ki a főpásztor.

A szentmise végén Varga Bálint igazgató mondott köszönetet az elmúlt harminc évért. Rámutatott: bármely időszakban dolgozott is az intézményben valaki, munkájával, döntéseivel, egyéniségével, ötleteivel hozzájárult az iskola működéséhez és fejlődéséhez. „Minden időszaknak megvoltak a maga kihívásai, nehézségei és szépségei, melyekben sikerült továbbvinni az iskola és a katolikus oktatás ügyét. Nagyobb és kisebb dolgok is kellettek a sikerhez. Az építkezések lebonyolításától, az oktatás és nevelés feladatain át a tiszta épületig, vagy egy diáknak vagy tanárnak mondott jó szóig. Szeretném ezt megköszönni minden egykori és jelenlegi dolgozónak, támogatónak, szülőnek, diáknak, partnernek és családtagjaiknak is. Nélkülük nem tartanánk most itt, s nem lenne ugyanez az iskola, mint most.

A harminc év ahhoz elegendő idő, hogy közösséget teremtsen. Ehhez a közösséghez eltérő mélységben, de mindenki hozzátartozik, aki az iskolával kapcsolatban volt. A szentmise a közösség tagjaiért szól. Az elhunytakért és az élőkért. Szeretném látni és szeretnék azért dolgozni, hogy ez a közösség a múltjából táplálkozva tudja építeni a jövőt, s meg tudjon felelni a jelenkor és a jövendő kihívásainak” – fogalmazott Varga Bálint, aki beszédének végén Pál apostol rómaiaknak írt leveléből vett idézettel buzdította a további munkára a pedagógusokat és a diákságot: „Ha Isten velünk, ki ellenünk?”

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk, Pfeiffer Patrik

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria