Belső küzdelmeiről árulkodik Boldog Brenner János eddig ismeretlen levele

Nézőpont – 2020. július 13., hétfő | 18:20

A közelmúltban előkerült Brenner János egy eddig ismeretlen, kiadatlan levele. ’Sigmond Lórántnak, lelkiatyjának és rendi elöljárójának írta, de soha nem küldte el, így szerzetestársa nem tudta megsemmisíteni, amint elolvasás után minden más postai üzenetével tette. Brenner János 1954. november 30-án írta a levelet, hét hónappal pappá szentelése előtt.

Tudta, ha fölszentelik, át kell mennie a „hídon”, és ott tigris és párduc áldozata lesz. Előre látta mártírsorsát, s ez túlságosan „meredek” volt számára. Azok, akik papként ismerték János atyát, erről a rettenetes harcról semmit sem tudtak. A falujabeliek tanúsága szerint mindig derű és béke sugárzott az arcán. A halála előtti reggelen így tárta ki a szívét a reggelit szolgáló asszonynak: „Málcsi néni, olyan gyönyörű a reggel! Átölelném az egész világot!” A Vigilia Facebook-oldala részletet közölt a levélből.

„Kissé ramatyul írok, ágyból írok. Talán olvasható. Szombat óta nyomjuk egymást az ágy meg én. Röplabdáztam. Egyik ugrásból szerencsétlenül értem földet, ennyi az egész. Levelem talán túlontúl emberi, tessék türelemmel lenni irántam. Küszködök a szavakkal, fogalmakkal, érzésekkel és élményekkel és most úgy érzem, hogy el tudnám mondani is. Persze csak úgy, mint a rossz kocsi, nyikorogva-nyekeregve. Nem szégyenlem ezt, hogy szégyenlős vagyok, legalábbis szeretném bebeszélni magamnak. Mégis szeretnék elbújni valahová a jó Isten árnyékába, ahol nem talál rám senki.

Kertelés nélkül bevallom, nehezen vagyok. Ebből az apokaliptikus világból keresem a kiutat. Vagy nem találok, vagy ha találok, az olyan meredek, hogy kishitűvé tesz. Át tudok-e menni a hídon? Miért hívott a jóságos Isten, ha nem, hiszen Ő azt úgyis látta! Úgy érzem, nem tudok. Itt az énnek már holtnak kellene lennie. Minek is indultam el oly nagy akarással, hisz az utam felén utamat állja a tigris és a párduc, és áldozatuk leszek. Mi lesz velem, ha a fájdalom bozótjaiban elveszek és a szeretet nem talál rám többé? Tele van durva bokorral a hegyoldal, félelemmel a lelkem. Reszketek a hit félelmében. Mégis szeretnék, akarok hinni. Tessék segíteni! Szeretnék megfogódzkodni valahol.”

A levél szövege Kereszty Rókus bevezetőjével a Vigilia augusztusi számában jelenik meg.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztősége/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria