Bemutatják a Kucsera Ferenc vértanúságáról szóló díjnyertes kisfilmet a Párbeszéd Házában

Kultúra – 2020. január 26., vasárnap | 15:17

Feldolgozatlan történelmünk egy különösen nehéz napját dolgozza fel Balogh Ernő Zoltán Tekintetek című kisjátékfilmje, amely fődíjas lett a vatikáni Mirabile Dictu fesztiválon. Az alkotás január 30-án 18 órától lesz látható a budapesti Párbeszéd Házában. A vetítést követően a rendező, a produkció ötletgazdája, valamint történész tanácsadója beszélget a filmről és az eseményekről.

Kucsera Ferenc római katolikus káplán a Tanácsköztársaság terrorjának esett áldozatul. Életének utolsó éveit töltötte csupán Szentendrén, ahol hamar megszerették a hívek, de a katolikus körökön kívül is megkülönböztető tisztelet övezte. 1919-ben az ellenforradalmárok egy összehangolt fegyveres akcióval akartak fellépni a vörösök ellen, amelynek harangzúgás jelezte a kezdetét. Kucsera Ferenc, aki ekkor 26 éves volt, a szervezkedésben ugyan nem segített, de mivel a kerületi vörösparancsnok felhívta a figyelmet a káplánra, az ellenforradalmárok névsorának élére került a neve. Kucsera többszöri halálos fenyegetést követően sem beszélt arról, hogy ki húzta meg a harangokat. Ezzel embereket óvott meg a biztos haláltól és az életét áldozta értük. Kihallgatását követően a Duna-parton kivégezték és szemétgödörbe hajították a holttestét.

Balogh Ernő Zoltán Jászberényi Gábor, Sütő András és Horváth Károly főszereplésével készült filmje Kucsera életének utolsó napjait dolgozza fel. A Tekintetekből nem csak a száz évvel ezelőtti fontos események részleteit ismerhetjük meg, a főszereplő példája a hit és az emberi tartás történelmi helyzettől független erényeit is felmutatja.

A 2019 novemberében, a vatikáni Mirabile Dictu fesztiválon 1600 alkotás közül fődíjat nyert alkotást január 30-án 18 órától vetítik a Párbeszéd Házában. A film megtekintését követően Balogh Ernő Zoltán rendező; Blanckeinstein György plébános, a produkció ötletgazdája, valamint Magyar Endre történész tanácsadó lesznek a Sajgó Szabolcs SJ által moderált beszélgetés vendégei.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat a Párbeszéd Háza honlapján jelezhetik.

Forrás és fotó: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria