Bemutatták a Kálmáncsehi-breviárium fakszimile kiadását Lövétén

Külhoni – 2021. november 3., szerda | 16:50

A Hargita megyei Lövétén, a nemrég felújított régi római katolikus népiskola épületében tartott ünnepségen mutatták be a Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára 1481-ben készült breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile válogatás kiadását. Az október 29-i ünnepségen Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is részt vett és köszöntőbeszédet mondott.

Az 1481-ben a Corvina Könyvtár műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára készült breviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile válogatás kiadását a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelentette meg.

Kálmáncsehi Domokos nagyprépost életútját Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény házigazdája méltatta.

Az ünnepségen sor került a „Régi magyar imakönyvek Erdélyben” című projekt bemutatására is, amelyet Mihály János történész, az ötletgazda ismertetett. A projekt fővédnöke Kovács Gergely érsek, védnökei Fazakas Zoltán Márton OPraem csornai apát és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A résztvevők megtekintették a helyi egyháztörténeti múzeumban ebből az alkalomból létrehozott, közel száz kötetből álló imakönyv-kiállítást.

Az ünnep október 30-án a felújított lövétei Kisboldogasszony-templom megáldásával és bérmálással folytatódott

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Tódor Attila

Fotó: Egyed József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria