Bíborost függesztettek fel papi szolgálatának nyilvános végzése alól

Kitekintő – 2018. június 27., szerda | 7:01

Theodore McCarrick bíborost azzal vádolták meg, hogy 45 évvel ezelőtt visszaélést követett el egy serdülő ellen, amikor New Yorkban szolgált. A nyugalmazott washingtoni érsek ártatlannak tartja magát, de elfogadta a vatikáni döntést.

Ferenc pápa utasítására Pietro Parolin bíboros államtitkár utasítást adott ki, hogy Theodore McCarrick bíboros, Washington nyugalmazott érseke nyilvánosan többé ne gyakorolja papi szolgálatát. Erről tájékoztat Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek június 20-án közzétett nyilatkozata.

A vád alapján, követve az amerikai egyházi előírásokat, átnyújtották az ügyet az amerikai rendfenntartó erőknek, és egy független törvényszéki ügynökség alapos kivizsgálást végzett. McCarrick bíborost értesítették a vádról. Bár hangsúlyozta ártatlanságát, teljesen együttműködött a nyomozással. A Szentszéket is értesítették, amely az eljárás folytatására buzdított. Az eredményeket átadták a New York-i érsekség felülvizsgálati tanácsának, amely egy jogászokból, a rendfenntartó erők szakértőiből, szülőkből, pszichológusokból, egy papból és egy szerzetesnőből álló szakmai csoport. Ez a tanács a kijelentéseket hihetőnek és megalapozottnak találta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria