Bíró Lászlóval ünnepeltek Nagyboldogasszony napján a győri bencés templomban

2016. augusztus 17. szerda 12:44

Bíró László tábori püspök, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium öregdiákja mutatott be ünnepi szentmisét a győri bencés templomban augusztus 15-én – tájékoztatott Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel, templomigazgató.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az 1641-ben felszentelt győri Szent Ignác bencés templom két Mária-mellékoltárát a helyi várvédők és katonák adományozták a templomnak. A Katonák Patrónája- és a Magyarok Nagyasszonya-oltár a hazánkban ritka 17. századi „fekete oltárok” értékes példái.

Nagyboldogasszony ünnepén az adományozókra emlékeztek a győri bencés templomban az utódszervezetek, a Magyar Honvédség Győrben állomásozó 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrede és a győri rendőrkapitányság képviselői, valamint hagyományőrző egyesületek és az Európai Borlovagrend meghívásával. A szentmise főcelebránsa Bíró László tábori püspök, győri bencés öregdiák volt.

Díszmenetben, történelmi zászlókkal vonultak be a templomba, majd a mellékoltároknál és a főoltárnál is díszőrséget álltak a megjelent hagyományőrző határőrök és honvédek.

A püspök beszédében rámutatott a templom Mária-freskóira: a Szűzanya felett megnyílik az égbolt, Mária kicsi, de „tekintetre méltatja” Isten, és kapcsolat alakul ki Isten és közötte. Bíró László hozzátette: nekünk is meg kell találnunk a helyünket, elismerni kicsinységünket, hogy Isten kapcsolatba tudjon lépni velünk és küldetést tudjon adni nekünk.

A szentmisén a Czuczor-gimnázium kórusa énekelt Kelemen Áron bencés atya vezényletével. A záróáldás után a loretói litániát énekelve vonultak a hívek a templom előtti téren álló Mária-oszlophoz, ahol együtt imádkoztak a Szűzanyához.

Fotó: Kleininger Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

19:20
erovel-es-batorsaggal-egerszalok-harmincotodszor
Erővel és bátorsággal – Egerszalók harmincötödször

„Nekilendülök annak, ami előttem van” mottóval a 35. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó negyedik napja az úthoz szükséges erőgyűjtésről szólt. „Összegyűltünk Jézusnál, hogy formálódjunk, alakuljunk és lendületet vegyünk. Az életszentségre vagyunk meghívva” – fogalmazott július 14-én Palánki Ferenc.

13:59