Bíró Lászlóval ünnepeltek Nagyboldogasszony napján a győri bencés templomban

2016. augusztus 17. szerda 12:44

Bíró László tábori püspök, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium öregdiákja mutatott be ünnepi szentmisét a győri bencés templomban augusztus 15-én – tájékoztatott Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel, templomigazgató.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az 1641-ben felszentelt győri Szent Ignác bencés templom két Mária-mellékoltárát a helyi várvédők és katonák adományozták a templomnak. A Katonák Patrónája- és a Magyarok Nagyasszonya-oltár a hazánkban ritka 17. századi „fekete oltárok” értékes példái.

Nagyboldogasszony ünnepén az adományozókra emlékeztek a győri bencés templomban az utódszervezetek, a Magyar Honvédség Győrben állomásozó 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrede és a győri rendőrkapitányság képviselői, valamint hagyományőrző egyesületek és az Európai Borlovagrend meghívásával. A szentmise főcelebránsa Bíró László tábori püspök, győri bencés öregdiák volt.

Díszmenetben, történelmi zászlókkal vonultak be a templomba, majd a mellékoltároknál és a főoltárnál is díszőrséget álltak a megjelent hagyományőrző határőrök és honvédek.

A püspök beszédében rámutatott a templom Mária-freskóira: a Szűzanya felett megnyílik az égbolt, Mária kicsi, de „tekintetre méltatja” Isten, és kapcsolat alakul ki Isten és közötte. Bíró László hozzátette: nekünk is meg kell találnunk a helyünket, elismerni kicsinységünket, hogy Isten kapcsolatba tudjon lépni velünk és küldetést tudjon adni nekünk.

A szentmisén a Czuczor-gimnázium kórusa énekelt Kelemen Áron bencés atya vezényletével. A záróáldás után a loretói litániát énekelve vonultak a hívek a templom előtti téren álló Mária-oszlophoz, ahol együtt imádkoztak a Szűzanyához.

Fotó: Kleininger Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15