Böcskei László gyászmisét mutatott be Florentin Crihălmeanu püspök lelki üdvéért

Külhoni – 2021. január 13., szerda | 16:05

Január 13-án reggel gyászmisét mutatott be Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi székesegyházban a koronavírus-fertőzésben tegnap elhunyt görögkatolikus püspök lelki üdvéért.

„A Jóságos Isten ma úgy határozott, hogy hazahívja az ő hűséges fiát, aki mély elkötelezettséggel, jámborsággal és bölcsességgel szolgálta a rábízottakat, követendő példát adva mindazok számára, akik ismerhették őt – írta Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök részvétnyilvánító levelében, értesülve Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök halálhíréről. – Megköszönve az Egyház szolgálatában vállalt áldozatát és Istennek ajándékozott egész életét, imádkozunk elhunyt Florentin püspökért és a főpásztorát elvesztett gyászoló közösségért.”

Az elhunyt lelki üdvéért bemutatott szentmise homíliájában Böcskei László kiemelte: olyan püspök volt ő, aki szeretett az emberek között lenni, és akit sokan kedveltek egyszerűsége, szerénysége, kedvessége, de ugyanakkor bölcsessége miatt is.

A püspöki konferenciában is ő volt az, aki mérsékelt hozzáállásra bátorította társait, arra biztatva őket, hogy fontoljanak meg újra bizonyos vitás kérdéseket – emlékezett Böcskei László. – Nem erőltette a véleményét senkire, azonban a Jó Tanítóhoz hasonlóan úgy tudott szólni az emberekhez, hogy mindenki megfontolta azt, amit mondott. Az ő társasága mindenkit jó érzéssel töltött el. Benne volt a főpásztori tulajdonságoknak a gazdagsága, de ugyanakkor az emberi vonásai voltak azok, amelyek őt igazán naggyá tették. Tudott nemcsak püspök lenni, hanem ember is.

*

Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári püspök január 12-én hunyt el Kolozsváron.

A Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye megbecsült, nagy tudású főpásztora ez év elejétől koronavírus-fertőzésben szenvedett. Florentin Crihălmeanu püspök egészségi állapota javulni látszott, elkülönítési időszaka végéhez közeledett, ám január 12-én hirtelen rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, amelynek személyzete mindent elkövetett újraélesztése érdekében, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel, és a püspök 15.20-kor elhunyt.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria