Böjte Csabával együtt adott hálát Zoboralja

Külhoni – 2019. december 15., vasárnap | 16:20

Zoboralja az idei zarándokévben a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült. Májustól decemberig lelki rendezvények sorozatát szervezték meg a nyitrai kálvárián. December 8-án, advent második vasárnapján Böjte Csaba ferences szerzetessel adtak hálát és zárták le a zarándokévet. Zeman Istvánnak, a magyar búcsúk főszervezőjének beszámolóját szerkesztve tesszük közzé.

Zarándokok énekszóval érkeztek, az emberek órákig álltak a gyóntatószékek előtt, a kegytemplom teljesen megtelt. Egy órás szentségimádást követően kezdődött a hálaadó ünnepi szentmise, melyen a nyitrai szeminárium magyar kispapjai is asszisztáltak.

Csaba testvér a következőkre kérte a híveket: „Advent arra való, hogy vegyük számba sebeinket, gondjainkat, és próbáljuk azokat megoldani. Én nem mondom, hogy nem szeretjük egymást, csak valahogy olyan nehezen tudjuk kifejezni. Miért nem mondjuk egymásnak, hogy fontos vagy, szeretlek, szükségem van rád, kellesz nekem, hogy nélküled üres a ház, értelmetlen az élet…?

Ne szégyelljük, hogy nekünk még fontos a házastársunk, és drága a gyermekünk, hogy a család értékünk. Nagyon sok sebet, fájdalmat hurcolunk magunkkal. Van-e bátorságunk az adventi szent időben szembenézni ezekkel a problémákkal, megoldást keresve rájuk? Van-e erőnk kiengesztelődni Istennel és emberrel? Jézus egy csodálatos »varázsvesszőt« adott kezünkbe, a szeretet parancsát, amivel minden gondot és bajt meg lehet oldani. Hát akkor mi miért nem tudunk egymáshoz bizalommal, szeretettel fordulni?

Mindannyian arra vágyunk, hogy beleboruljunk a másik szeretetébe, jóságába, megfürödjünk benne. Milyen jó lenne rendbe rakni az adventi szent időben egymás iránti szeretetünket, a Jóisten iránti szeretetünket.

S ha ezt megtesszük, nem kell különös nagy ajándék, mert így a karácsony egész biztos ünnep lesz mindannyiunk számára.“

A hálaadó szentmise után karácsonyváró koncertet rendeztek, amelyen zoboraljai hagyományőrző ének- és citeracsoportok léptek fel. Ezt követően a szervezők ünnepi agapéval kedveskedtek a hívek sokaságának, melynek során sok helyi finomság is az asztalokra került.

Másnap, december 9-én Csaba testvér a zoboraljai Nagycéténybe látogatott. Megáldotta a Magyarország Kormánya támogatásával épülő magyar óvodát és bölcsődét, majd meglátogatta a Tipegő-Topogó elnevezésű szülő-gyermek foglalkozás résztvevőit.

Ezt követően a ferences szerzetes a teljesen magyar tannyelvű Nagycétényi Alapiskolába látogatott, ahol a pedagógusok és a diákok külön kis programmal készültek fogadására. Csaba testvér beszélt gyerekeknek a tanulás fontosságáról, a tanárok munkáját pedig Jézus tevékenységéhez hasonlította, aki mindig bátorította az embereket, példát adott a jóra, és nagyon szerette a gyermekeket. A vendég is készült meglepetéssel: vele érkezett két neveltje, Emese és Dorottya szép verssel ajándékozta meg a nagycétényi gyerekeket és pedagógusokat.

Ezután Csaba testvér és a diákok átvonultak a helyi plébániatemplomba és együtt ünnepeltek szentmisét a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe alkalmából.

Csaba testvér arra biztatta a híveket, hogy lépjenek rá a szeretet útjára: „Nem elég, hogy nem követsz el bűnt, nem elég, hogy minden vasárnap templomban vagy, nem elég, hogy nem káromkodsz! Tessék nekiállni a cselekvő szeretet útjának! Ahogy a vadászkutya keresi az erdőben a zsákmányt, úgy kéne keressük nekünk is azt a lehetőséget, hogy valami jót, valami szépet, valami maradandót, valami értéket tegyünk le nemzetünk, népünk, közösségeink asztalára.”

Fotó: Zeman István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria