Brenes bíboros: A nicaraguai székesegyházban történt tűzeset terrorcselekmény volt

Kitekintő – 2020. augusztus 3., hétfő | 12:31

„Terrorcselekmény” – ezzel a szóval jellemezte Leopoldo Brenes nicaraguai bíboros a managuai székesegyház egyik kápolnáját tönkretevő július 31-i gyújtogatást.

A merénylet során súlyosan megsérült a Krisztus Vére elnevezésű, 382 éves értékes fafeszület, amely előtt II. János Pál pápa is imádkozott 1996-ban, második nicaraguai látogatása során. A szemtanúk elmondása szerint egy fejét elfedő férfi hatolt be a kápolnába hangosan azt kiáltva, hogy „Krisztus Véréhez jövök”, majd elhajított egy palackos gyújtóbombát. 

A kápolnában mindig látható módon kint van a tabernákulumban az Oltáriszentség. „Ez szentségtörés, ezért szüntelenül imádkoznunk kell, hogy a gonosz erői legyőzessenek” – olvasható a managuai érsekség merénylet után kiadott közleményében.

A székesegyház udvarán tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Brenes bíboros azt mondta, több arra utaló jelet találtak, hogy a nicaraguai katolikusok számára egyik legértékesebb kincs elleni merényletet alaposan kitervelték. Managua bíboros érseke a súlyos támadással összefüggésbe hozta a július 20-i esetet is, amikor egy furgont vezető férfi bezúzta a székesegyház kapuit, tönkretéve a kerítés egy részét. Épp ez a nyílás szolgált menekülési útvonalként a székesegyház kápolnáját és feszületét megtámadó gyújtogatónak. „Mindent kiterveltek, hogyan jussanak be, hogyan hajtsák végre a merényletet, aztán merre szökjenek el. Tökéletesen meg volt tervezve” – jegyezte meg a bíboros.

Ferenc pápa augusztus 2-án, az Angelus után a következő szavakkal fordult az imádkozókhoz:

Kedves testvérek!

Nicaragua népére gondolok, mely szenved a managuai székesegyház elleni támadástól. Ott súlyosan megsérült, szinte megsemmisült Krisztus nagy tisztelettel övezett képe, mely századokon át kísérte és támogatta a hívő nép életét. Kedves nicaraguai testvérek, közel vagyok hozzátok, és imádkozom értetek!

A történtekkel kapcsolatban Rosario Murillo nicaraguai alelnök azt nyilatkozta, hogy a tűzvész a hívek által okozott véletlen baleset következménye. „A tűz a hívek gyertyái miatt keletkezett, így gyulladtak meg a függönyök és a növények is” – mondta Murillo. Brenes bíboros azonban cáfolta a kormány állítását: „Ott nincsenek gyertyák, de még függönyök sem, ezért tehát azt gondoljuk, a tüzet nem egy leeső gyertya okozta. Gyújtogatásos terrorcselekmény volt, amit az erre a célra készített eszközzel követtek el.”

A nicaraguai katolikus egyház és az ország elnöke, Daniel Ortega közötti kapcsolat akkor szakadt meg, amikor katolikus papok és szerzetesek is csatlakoztak a 2018-as kormányellenes tüntetéseken részt vevő tiltakozók ezreihez. Az utcai zavargásokban több százan meghaltak, eltűntek, sokakat letartóztattak és több mint százezer ember menekült el az országból.

A kereszt a tűzeset előtt

A tűzeset éppen azokban a napokban történt, amikor különböző kormányzati intézmények Managua védőszentje, Szent Domonkos ünnepére népszerű rendezvényeket szerveztek, pedig az érsekség ezeket korábban felfüggesztette. „Ami történt, fájdalmas sebet ejtett a nicaraguai katolikusok szívén” – írta Silvio Báez, Managua segédpüspöke, aki 2019 óta száműzetésben él a feltehetően kormányhoz köthető csoportok halálos fenyegetései miatt.

A helyi sajtó szerint a pénteki támadás összefüggésbe hozható azokkal a vandál cselekedetekkel, amelyeket katolikus templomok ellen hajtottak végre az elmúlt napokban az ország más városaiban. „Ezek az események – olvasható a managuai érsekség üzenetében – a Katolikus Egyház, annak pásztorai és minden híve üldöztetésének súlyos megnyilvánulásai, melyek ellentmondanak az alkotmány által garantált vallásszabadság jogának.”

Nicaragua Magyarországnál másfélszer nagyobb ország (129 494 km²) a közép-amerikai kontinenshídon. Az egykori spanyol gyarmat 1821-ben nyerte el függetlenségét. Területének nagy részét a Kordillerák vulkanikus láncai uralják. Az ország lakossága: 6 217 581 fő, többsége (59 százalék) római katolikus, kisebb része pedig főleg protestáns. (Forrás: Wikipédia)

*

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Tavaly áprilisban kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők felszámolták  a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant megmozdulásokat. A tiltakozások során legkevesebb 325 ember, főként kormányellenes tüntető vesztette életét, több mint 700 embert vettek őrizetbe, és mintegy 60 ezren kényszerültek elmenekülni emberi jogi csoportok szerint.

Az ellenzék szerint az egykori sandinista gerillavezérből lett államfő diktatúrát épített ki Nicaraguában. Ezért azt követelik, hogy a 2007-ben újra hatalomra került, korrupcióval és az emberi jogok lábbal tiprásával vádolt Daniel Ortega távozzon a hatalomból az alelnöki székbe ültetett feleségével, Rosario Murillóval együtt.

Az elnök ezzel szemben azt hangoztatja, hogy az ellenzék puccsot kísérelt meg ellene a Katolikus Egyház és az Egyesült Államok támogatásával. (Forrás: MTI)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria