Brenner János nevét viseli február 1-jétől a Győri Hittudományi Főiskola

Hazai – 2019. január 30., szerda | 11:20

Január 28-án mutatták be Szombathelyen Gyürki László nyugalmazott plébános „Szent Pál útjain jártam” című kötetét. A könyvbemutatón Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója fontos bejelentést tett.

Gyürki László négy évtizeddel ezelőtt, az 1970-es években járt először Szent Pál nyomában. Azóta számtalan csoportos és egyéni utazás alkalmával volt lehetősége felkeresni az apostol életének helyszíneit.

Martos Levente Balázs a kötettel kapcsolatban arra bátorította a szombathelyi könyvbemutatón megjelenteket, hogy legyen meg bennük a zarándokokra jellemző bátorság – az útra keléshez –, és legyenek kíváncsiak, hogy megismerhessenek más kultúrákat. „Nemcsak Pál apostol élettörténetét látjuk a könyvben kibontakozni, hanem olyan kitérőket is találunk, amelyek az ókori világ kulturális hagyományaiba engednek bepillantást” – fogalmazott. Hozzátette: a kötet jó lehetőséget teremt arra, hogy a keresztény kultúra értékeit, kincseit megismertessük a mai világgal.

„1973-ban jártam első alkalommal a Szentföldön, egy évre rá pedig Szent Pál nyomdokaiba eredtem, Nápolyból kiindulva” – idézte fel emlékeit a könyvbemutatón a szerző. Aztán újabb utak követték egymást, és Gyürki atyának sikerült Pál apostol életének újabb és újabb állomásait megismernie, felkeresnie. Vonattal, busszal, hajóval, hátizsákkal.

Gyürki László elmondta: Pál apostol volt az, aki kiemelte a zsidó környezetből az evangéliumot, hogy a birodalom pogány népeihez is eljuthasson Krisztus tanítása. Szent Pál mintegy 15 ezer kilométert tett meg, általában nagyvárosokban végezte missziós munkáját – például Korinthusban, ahol százezer ember élt az ókorban –, és remélte, hogy a megtért hívek viszik majd tovább az örömhírt.

Gyürki atya utalt Szent Pál Athénban, az Areioszpagoszon elmondott beszédére (vö. ApCsel 17,22–34). Emlékeztetett: addig az apostol beszédeinek hallgatói kereskedők, nők, iparosok, rabszolgák voltak, Athénban azonban Epikurosz követői vagy a sztoikusok is hallgatták, akik megütköztek Pál tanításán, hiszen úgy mutatta be az „ismeretlen istent”, mint a világ teremtőjét. Pál az egész emberi nem egységét hangoztatta, de a görögök ezt sem fogadták el. Az apostol Krisztus nevét nem ejtette ki, de beszélt kereszthaláláról és feltámadásáról. Miután a görögök kigúnyolták, elhatározta, hogy többé nem az embereknek akar tetszeni, hanem csak Istennek, és ezentúl csak Krisztusról beszél, semmi másról.

* * *

A könyvbemutatón Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója bejelentette: február 1-jétől az egész intézmény felveszi Brenner János nevét. Így hivatalosan a Brenner János Hittudományi Főiskola nevet viseli februártól az intézmény, melyet eddig Győri Hittudományi Főiskola néven ismertünk. A szombathelyi központ új elnevezése: Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központ.

A könyvbemutatón készült videofelvétel megtekinthető ITT.

Forrás, fotó és videó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria