Brenner József a pápalátogatásról: Megtapasztaljuk, hogy igenis sokan vagyunk

Nézőpont – 2023. április 29., szombat | 9:00

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának első napján, április 28-án, pénteken a budapesti Szent István-bazilikában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal, lelkipásztori munkatársakkal találkozott. Tanúságot tett mások mellett Brenner József nagyprépost is, akivel a találkozó után telefonon beszélgettünk.

– Hogyan élte meg a Szentatyával való találkozást?

– Nagyon meghatódtam, el is érzékenyültem, hogy ismét ilyen közelről találkozhattam a Szentatyával. Ferenc pápa rendkívül közvetlen volt, megkérdezte, hány éves vagyok. Jót derült, amikor megmondtam, hogy nyolcvannyolc. Kétszer is kezet fogott velem.

– Ferenc pápa kiemelte az Ön beszédéből, hogy a vértanúhalált halt testvérét, Boldog Brenner Jánost rövid életében bántotta a hatalom, de benne nem volt harag, a megbocsátást és a szeretetet hirdette mindvégig.

– Ez így van. A Hír TV-ben a napokban vetítenek egy filmsorozatot Jánosról, és annak is az a címe: Legyetek szeretettel. A film készítői ezt Jánosnak valamelyik beszédéből vették.

– Boldoggá avatott testvérének papi jelmondata Szent Pál apostol Rómaiaknak írt leveléből vett idézet volt: „Az istenszeretőknek minden a javukra válik.” Halála brutálisan kegyetlen volt, de azáltal is, hogy boldoggá avatták, az idő ezt a mondást igazolta…

– Ha az ember ezt a kijelentést hit nélkül értékeli, akkor azt mondja: a halála borzalmas volt, hogy engedhette meg a Jóisten, hogy így bántak el vele? A boldoggá avatásával azonban beteljesedett ez az igazság, mert ez azt jelenti, hogy a Jóistennél van.

– És imádkozhatunk is hozzá, kérve a közbenjárását Krisztusnál.

– Ez természetes. Én is érzem, hogy segít engem öregségemben. A szombathelyi székesegyházban mindennap misézem, és a szentmise után János koporsójánál adok hálát a Jóistennek. Mindig megszólítom a testvéremet.

– Mit remél Ferenc pápa mostani látogatásától?

– A pápával való találkozás már önmagában is rendkívüli esemény, hiszen pápa csak egy van az egész világon. Sokan mondják, hogy a pápa is csak ember, és ez természetesen igaz, de egészen különleges ember, Krisztus földi helytartója, az egész katolikus világ terhe az ő vállán nyugszik. Ez megragadja az embert. A katolikus hívek számára pedig nagy öröm látni, hogy milyen sokan vagyunk. Ez nagyon fontos dolog. Napjainkban állandóan kongatják a harangot az Egyházról, hogy milyen kevesen vagyunk, a hívek száma folyamatosan fogy, a modern világban visszaszorulóban van a hit, nem divat. Ilyenkor viszont megtapasztaljuk, hogy ez nincs így, mert igenis sokan vagyunk. Ez pedig hitet és reményt ad a jövőre nézve.

Szerző: Bodnár Dániel

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria