Bukaresti érseki szóvivő: Ferenc pápa óhaja volt Csíksomlyó felkeresése

2019. január 14. hétfő, 13:27

Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy valamennyi katolikus hívő közösséget felkeressen Romániában – jelentette ki január 13-án, a G4media.ro-nak a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője.

Francisc Doboş a Szentatya május 31-én kezdődő, háromnapos romániai látogatásának részleteiről nyilatkozott a portálnak. Már ismert, hogy a katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárt (Iaşi), Balázsfalvát (Blaj) és Csíksomlyót is felkeresi. Az érsekségi szóvivő szerint a helyszíneket az egyházfő óhaja szerint választották ki.

„Ezzel magyarázható, hogy a pápa négy helyszínt keres fel: a fővárost, mert állami látogatása keretében hivatalos szervekkel is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görögkatolikusokhoz, Iaşi-ban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik” – jelentette ki Francisc Doboş. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal is találkozik majd.

Nem hivatalos információk szerint a Szentatya Bukarestbe érkezése után elsőként Klaus Johannis államfőt, majd Daniel pátriárkát keresi fel. A két egyházfő még aznap együtt imádkozik a Nemzet Megváltása-katedrálisban. Az már biztos, hogy a Szentatya június elsején látogat Csíksomlyóra. Az apostoli út részletes programját a későbbiekben ismerteti a Vatikán.

Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának mottója „Járjunk együtt az úton!” – „Isten romániai népe együtt jár az úton a Szűzanya oltalma alatt” – közölte a Szentszék.

Forrás és fotó: Maszol.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő