Bukaresti érseki szóvivő: Ferenc pápa óhaja volt Csíksomlyó felkeresése

Külhoni – 2019. január 14., hétfő | 13:27

Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy valamennyi katolikus hívő közösséget felkeressen Romániában – jelentette ki január 13-án, a G4media.ro-nak a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője.

Francisc Doboş a Szentatya május 31-én kezdődő, háromnapos romániai látogatásának részleteiről nyilatkozott a portálnak. Már ismert, hogy a katolikus egyházfő Bukarest mellett Jászvásárt (Iaşi), Balázsfalvát (Blaj) és Csíksomlyót is felkeresi. Az érsekségi szóvivő szerint a helyszíneket az egyházfő óhaja szerint választották ki.

„Ezzel magyarázható, hogy a pápa négy helyszínt keres fel: a fővárost, mert állami látogatása keretében hivatalos szervekkel is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görögkatolikusokhoz, Iaşi-ban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik” – jelentette ki Francisc Doboş. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal is találkozik majd.

Nem hivatalos információk szerint a Szentatya Bukarestbe érkezése után elsőként Klaus Johannis államfőt, majd Daniel pátriárkát keresi fel. A két egyházfő még aznap együtt imádkozik a Nemzet Megváltása-katedrálisban. Az már biztos, hogy a Szentatya június elsején látogat Csíksomlyóra. Az apostoli út részletes programját a későbbiekben ismerteti a Vatikán.

Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának mottója „Járjunk együtt az úton!” – „Isten romániai népe együtt jár az úton a Szűzanya oltalma alatt” – közölte a Szentszék.

Forrás és fotó: Maszol.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria