Capestranóban temették el Mihályi Gézát

Külhoni – 2018. július 17., kedd | 12:49

Június 30-án hunyt el a római magyar közösség meghatározó tagja, Mihályi Géza. Hamvait Capestrano olasz város temetőjében helyezték örök nyugalomra július 14-én. A temetési szentmisét Németh László Imre olaszországi főlelkész, a Szent István Alapítvány elnöke mutatta be.

Kapisztrán Szent János születésének helye, az olaszországi Capestrano testvérvárosi kapcsolatban van Budapest első kerületével, ahol a Hadtörténeti Intézet mögött áll a szent bronzszobra.

A testvérvárosi kapcsolat létrejöttét ápolta Mihályi Géza, aki 88 éves korában hunyt el Rómában. Hamvait Capestrano önkormányzatának jóvoltából a város temetőjében helyezték örök nyugalomra július 14-én, szombaton – családja, barátai, tisztelői és a helyi hívek jelenlétében. A temetésen részt vett Capestrano város jelenlegi és korábbi polgármestere, akikkel Mihályi Géza baráti kapcsolatokat ápolt, valamint Abruzzo tartomány tábori lelkésze.

A temetési szentmisén mondott homíliájában Németh László utalt arra, hogy a Kapisztrán Szent János ünnepére szervezett zarándoklatok, minden év október 23-án, alkalmul szolgálnak majd arra, hogy megálljanak Mihályi Géza sírjánál, és az ő lelkesedésével építsék tovább a kapcsolatot Capestrano és Magyarország között.

Magyarország római nagykövetségét Selmeci Balázs első beosztott, a szentszéki magyar nagykövetséget Érszegi Márk ügyvivő, a Szent István Alapítványt pedig, amelynek Mihályi Géza 1993 óta tagja volt, Szokoly György képviselte a szentmisén.

* * *

Mihályi Géza 1958-ban vette fel a kapcsolatot Kapisztrán Szent János szülővárosával, Capestránóval. 1966 óta minden év október 23-án, Nándorfehérvár hősének ünnepén népes zarándokcsoportot vezetett ide.

Forrás és fotó: Szent István Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria