Chiara Lubich emlékére adják át idén a Kalkuttai Teréz anya-díjat

Kitekintő – 2011. december 9., péntek | 12:13

December 10-én Rómában adják át az elismerést. Az ünnepségen részt vesz családjával Frivaldszky Gáspár is, akivel az eseményhez kötődő tanácskozásról és az Együtt az Életért Egyesületről beszélgettünk.

December 10-én számos közéleti, politikai személyiség és az európai életvédő mozgalmak tagjai gyűlnek össze Rómában a Kalkuttai Teréz anya-díj átadására, amelyet ezúttal Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítójának emlékére adnak át. Elismerése ez mindannak, amit Chiara Lubich és világméretű mozgalma tett és tesz ma is az emberi élet védelméért. Amikor 1986-ban Kalkuttai Teréz anyával együtt tanúskodtak Firenzében az élet iránti szeretetről, Chiara ezt mondta: „Az élet, minden élet, az élet minden stádiuma, szeretetet kér. A halál kultúrájával az élet kultúráját kell szembeállítanunk.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hatvanadik évfordulóján, 2008-ban alapított díjat azok kaphatják meg, akik kiemelkedő szerepet vállalnak a meg nem született gyermekek védelmében és a természetes családok támogatásában. Az alapítás évében Jerôme Lejeune francia tudós, a Down-szindrómát okozó 21. kromoszóma felfedezője emlékére adták át a díjat. 2009-ben Eduardo Verástegui mexikói katolikus színész kapta, aki gyártója és főszereplője volt a Bella című filmnek, amely egy várandós fiatal lány vívódásáról szól, hogy megtartsa-e a gyermeket. 2010-ben Elio Sgreccia bíboros, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke vehette át az elismerést.

Idén Carlo Casini, az olasz életvédő mozgalom elnöke meghívására számos országból érkeznek az életvédő mozgalmak képviselői (Svédország, Románia, Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, Németország, Nagy Britannia, Spanyolország, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Portugália és Olaszország), hogy részt vegyenek a római városházán tartandó ünnepségen. Frivaldszky Gáspár és felesége, Edit, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke is részt vesznek a tanácskozáson. Az ünnepségen beszédet mond Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az utazásra készülődő Frivaldszky Gáspárt kérdeztük az eseményről, aki feleségével és öthónapos kislányukkal utazik Rómába. Egyben tanúságtétel is ez – mondja. Riminiben kéthónapos volt Sári, és az olasz életvédők standjánál álltak ők hárman: tanúsították ezzel is a család erejét, hiszen a család sokkal több, mint három ember összessége.

Elmondta, hogy Carlo Casini, az olasz életvédő mozgalom elnöke gondolataiban már évek óta ott van a díj kapcsán Chiara Lubich személye. Annak idején kérte Chiarától, hogy a mozgalmukból segítse valaki a munkájukat, és akkor ő egy fokolarina, Lucia Crepaz által támogatta az olasz életvédő mozgalmat. Lucia Crepaz parlamenti képviselő volt az olasz parlamentben és 2008-ig a Fokoláre Mozgalmon belül a politikusok mozgalmát vezette, vagyis olyan politikusokkal tartott kapcsolatot, akikhez közel áll a mozgalom lelkisége és eszerint próbálnak tevékenykedni.

Frivaldszky Gáspár elmondta, hogy a mostani eseményen is részt vesznek politikusok. Magyarországról Soltész Miklós családügyi és szociális államtitkár családostól, három gyermekével érkezik. Ott lesz Antonelli bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke, aki átadja a díjat Maria Vocének, a Fokoláre Mozgalom elnökének. Jelen lesz Róma polgármestere is. Chiara Lubich annak idején a nyolcvanadik születésnapján kapta meg a római díszpolgárságot a római városháza dísztermében, ahol most ez az ünnepség is szerveződik. II. János Pál akkor köszöntő levelében az élet felbecsülhetetlen ajándékáról írt neki.

A díjátadás előtt az életvédő mozgalmak képviselői gyűlnek össze egy tanácskozásra. A Lisszaboni Szerződés bevezette, hogy egymillió európai állampolgár kezdeményezheti az Európai Bizottságnál jogszabálytervezet megalkotását, amelyet aztán benyújthatnak az Európai Parlamentnek. A technikai részleteket még ki kell dolgozni, mert a Lisszaboni Szerződés csak az egymillió állampolgárról szó, de azt nem részletezi, hogyan kell hitelesíteni, melyik tagállamból hány aláírónak kell lenni. A tanácskozáson az aláírásgyűjtésről lesz szó, amely annak érdekében történik, hogy az Európai Unió Alapvető Emberi Jogok Chartájába kerüljön be: a meg nem született gyermeket a fogantatásától kezdve embernek tekintjük. Frivaldszky Gáspár és felesége a Rimini Meeting alkalmából is elment Rómába, akkor a Zenit hírügynökség kérdésére elmondták: kezdeményezik, hogy március 25-e legyen az Élet napja Európában.

***

Megkérdeztük az Együtt az Életért Egyesületről is, amelyről elmondta: „Három évvel ezelőtt a feleségemet felhívta egy volt munkatársnője azzal, hogy kisbabát vár – illetve hogy nem is várja annyira. Háromszor találkoztak, beszélgettek. A lány elment a kórházba, be is öltözött, megkapta az érzéstelenítőt – ám végül leszállt az ágyról és hazament. Amikor megszülte a gyermekét, boldogan hívta be Editet a kórházba, és megköszönte neki, hogy anya lehet. Akkor ő arra gondolt: ha három beszélgetés elég ahhoz, hogy megmentsünk egy gyermeket, akkor itt valamit tenni kell. Ebből a gondolatból született meg az Együtt az Életért Egyesület, amely ma már országos szervezet. Védőnőkkel, orvosokkal, anyaotthonokkal állunk kapcsolatban. Van egy éjjel-nappal hívható segélyvonalunk. Először lelki támogatást igyekszünk adni, aztán anyagilag is támogatjuk az anyákat, babakelengyét, ágyat, babakocsit gyűjtünk, próbáljuk megoldani az anyaotthoni elhelyezést, ha szükséges. Ha végképp úgy érzik, hogy sem lelkileg, sem anyagilag nem tudják megoldani a gyermek sorsát, akkor megszervezzük a nyílt örökbefogadást. A négy magyar szervezet egyike vagyunk, akinek minisztériumi engedélye van az örökbefogadás megszervezésére. Továbbképzéseket szervezünk, felkészítjük az örökbefogadó szülőket, szakmai kiadványokat adunk ki és van egy honlapunk is, az egyuttazeletert.hu, ezen keresztül is meg tudnak keresni minket. Szórólapjainkat eljuttatjuk az összes védőnőhöz, a kórházakba, szülészetekre. Jogszabályalkotás kapcsán kapcsolatban állunk a minisztériummal és más országok szervezeteivel is tartjuk a szakmai kapcsolatot.”

Az európai szintű petícióról korábbi cikkünkben olvashatnak.

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír