Chilében felgyújtottak két templomot a tüntetők

Kitekintő – 2020. október 20., kedd | 13:43

Október 18-án, a tavaly kezdődött tüntetések első évfordulóján ismét elszabadult az erőszak Santiagóban. A helyi hatóságok könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tüntetőkkel szemben. A püspökök felemelték hangjukat az erőszak ellen. Az október 25-i népszavazáson való részvételre buzdítanak, hiszik, hogy a chileiek többsége békés úton akar változást.

A kormányellenes tüntetések Chilében nagyrészt erőszakmentesen zajlanak, de előfordul, hogy fosztogatásba, gyújtogatásba, a rendőrökkel való összecsapásba torkollanak. Október 18-án az országban, de különösen a fővárosban az erőszak lett úrrá, és ahogyan egy évvel korábban, most is támadás érte a főváros templomait. Előbb a De Borja (Borgia) Szent Ferenc-templomot gyújtották fel és fosztották ki, már másodszor egy éven belül. Ezt a templom a csendőrség hivatalos szertartásainak helyszíne. Néhány órával később a Mária mennybevétele templom, a főváros egyik legrégibb, több mint másfél százada épült temploma borult lángba.

Az erőszak, a gonosz erőszakot vet és rombolást, fájdalmat, halált arat. Soha ne tartsuk igazolhatónak az erőszakot!

– írta közleményében Santiago de Chile érseke, Celestino Aós. Emlékeztetett arra, milyen károkat szenvedtek a templomok az egy évvel ezelőtti tüntetések során és mennyi áldozatot hoztak a felújításukért, remélve, hogy nem ismétlődik meg a rombolás. Mindenkitől azt kérte, mondjon nemet az erőszakra: „Ne igazoljuk azt, amit nem lehet igazolni. Isten nem akar erőszakot.”

„Az elmúlt órák eseményei Santiagóban és más városokban azt mutatják, hogy aki erőszakkal él, az nem ismer határokat. Szomorúan látjuk, hogy imádságos helyeket, az Istennek és az emberek iránti szolidaritásnak szentelt helyeket támadtak meg, fosztottak ki.

Rossz azt látni, hogy lerombolnak egy templomot, ami Santiago történelmi öröksége, és megünneplik a rombolást.

Együttérzünk a Mária mennybevétele plébánia és a chilei csendőrség hivatalos temploma közösségeivel” – áll a Chilei Püspöki Konferencia közleményében, amely a testület elnöke, Santiago Silva Retamales érsek aláírásával jelent meg. Hozzáteszi: „Ezek az erőszakos csoportok szembemennek másokkal, akik békésen tiltakoznak. Chile lakosainak legnagyobb része vágyva vágyik az igazságosságra és a megfelelő intézkedésekre, amelyek segítenek legyőzni az egyenlőtlenség szakadékait. Nem akarnak több korrupciót és visszaélést, méltó, tiszteletteljes és egyenlő bánásmódot akarnak mindenki számára.

Hisszük, hogy a többség nem támogatja, nem tartja helyesnek az erőszakos cselekedeteket, amelyek fájdalmat okoznak embereknek, családoknak,

közösségeket veszélyeztetnek, amelyek nem lehetnek többé nyugodtak házaikban, munkahelyükön, félnek az olyanoktól, akik nem akarnak felépíteni semmit, csak rombolni akarnak.”

Október 25-én Chilében népszavazást tartanak a még a katonai junta idején kidolgozott alkotmány módosításáról. A püspökök közleménye ezzel kapcsolatban így folytatódik: „Az állampolgárokat, akik igazságosságot, becsületességet, az egyenlőtlenségek felszámolását és az ország felemelkedésének lehetőségét akarják, nem félemlítik meg az erőszakos fenyegetések, és gondjuk lesz rá, hogy megtegyék polgári kötelességüket. A demokráciában szabad akaratunkból, szabad választással fejezzük ki akaratunkat, nem pedig a terror és az erőszak nyomása alatt.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir; Vatican News

Fotó: Agensir; Vatican News; Acistampa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria