Claudiu Lucian Pop a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye új megyéspüspöke

Kitekintő – 2021. április 14., szerda | 17:48

A Román Püspöki Konferencia április 14-én tette közzé a hírt, miszerint Claudiu Lucian Pop a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye új főpásztora.

Lucian Mureșan bíboros, a Rómával Egyesült Román Görögkatolikus Egyház nagyérseke, az egyház görögkatolikus püspöki szinódusának április 12-i ülésén elnyert beleegyezésével, miután tájékoztatta a döntésről az Apostoli Szentszéket, Claudiu Lucian Popot, aki mostanáig Mariamme címzetes püspöke és a Fogaras-Gyulafehérvári Nagyérsekség kúriájának püspöke volt, a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye püspöki székébe helyezte át. Ferenc pápa megerősítette a döntést, tette közzé a Szentszék Sajtóirodája április 14-én.

A román püspökök konferenciájának tagjai örömmel fogadták a hírt, miszerint Claudiu Lucian Pop lesz a Kolozsvár-Szamosújvári Egyházmegye új püspöke, három hónappal azután, hogy 2021. január 12-én Florentin Crihălmeanu püspök az örökkévalóságba költözött – tájékoztat a Román Püspöki Konferencia honlapja.

„A romániai katolikus püspökök kollégiumának nevében gratulálunk Claudiu Lucian Popnak az új küldetéshez, amelyet kolozsvár-szamosújvári püspökként fog betölteni, szent és áldott lelkipásztori munkálkodást kívánunk neki. Örülünk, hogy a kolozsvári egyházmegyének odaadó és lelkesedéssel teli pásztora lesz, elődje, Florentin Crihălmeanu püspök nyomdokain. Imádkozunk azért, hogy Boldog Iuliu Hossu vértanú, akinek püspöki székét megkapja, erősítse meg Claudiu Lucian Popot Isten népének szolgálatában” – mondta Aurel Percă bukaresti érsek, a Romániai Püspöki Konferencia elnöke.

Az új kolozsvári görögkatolikus megyéspüspök beiktatásának időpontját és helyszínét később közlik.

*

Claudiu Lucian Pop 1972. július 22-én született a Szatmár megyei Piskolton. A zsibói középiskola elvégzése után 1990-ben felvették a Bukaresti Egyetem kémia szakára, ahol csak egy évig tanult, mert megkezdte a papi teológiai képzést. 1991-ben ösztöndíjat nyert Rómába, ahol a római Pio Romeno Pápai Kollégium hallgatójaként filozófiát és teológiát tanult a Pápai Urbaniana Egyetemen és a Gregoriana Pápai Egyetemen. 2006-ban doktori címet szerzett.

1995. július 23-án Vasile Hossu nagyváradi görögkatolikus püspök szentelte pappá, 1997 és 1999 között pedig a római görögkatolikus közösségért felelt.

1999 és 2002 között a párizsi Szent György román plébánián kápláni szolgálatot látott el, 2002 és 2007 között pedig plébánosként és a román görögkatolikus misszió rektoraként szolgált a francia fővárosban.

A Keleti Egyházak Kongregációja a nagyérsek és a román görögkatolikus egyház szinódusának javaslatára 2007 decemberében kinevezte a római Pio Romeno Pápai Kollégium rektorává.

2011. november 21-én Ferenc pápa hozzájárult Claudiu Lucian Popnak a román görögkatolikus nagyérseki kúria püspöki tisztségébe való megválasztásához, és Mariamme címzetes püspökévé nevezte ki. Ugyanezen év december 8-án szentelték püspökké.

Forrás: Bisericacatolica.ro; Vatican.va; Romkat.ro

Fotó: Bisericacatolica.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria