Családpasztorációs konferenciát szervezett a Görögkatolikus Metropólia

Hazai – 2016. május 23., hétfő | 11:40

A Görögkatolikus Metropólia május 21-én történelmi központjában, Hajdúdorogon családpasztorációs konferenciát szervezett.

A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy a konferencia résztvevői közösen fogalmazzák meg a görögkatolikus egyház előtt álló feladatokat, kiemelten a családpasztorációs kihívásokat.

A szombati rendezvény a III. imaórával kezdődött, melyet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezetett.

Ezt követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita foglalta össze gondolatait a családszinódus és Ferenc pápa Amoris laetita kezdetű apostoli buzdítása alapján. Azt javasolta, hogy ne csak a templomunkat tegyük otthonosabbá, hanem az otthonunkat is tegyük templomossá.

Az esemény díszvendége Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete volt, aki Egyház a családban – család az Egyházban címmel tartott előadásában saját családi és családpasztorációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Többször is idézte Teréz anyát, aki szerint „amelyik család imádkozik, az együtt is marad”.

Ezután Korom József és felesége, Kata, pécsi családreferensek számoltak be az egyházmegyéjükben folyó családpasztoráció kezdeti nehézségeiről és az azt követő föllendülésről, az eredményekről. Véleményük szerint olyan célt kell kitűznünk, amiért érdemes elkötelezni magunkat, és ezáltal értékes közösséget is teremthetünk.

Délután az egyes egyházmegyék megbízottjai adtak beszámolót a korábban kiadott kérdőívek alapján, s igyekeztek megfogalmazni a rövidebb és hosszabb távú célokat a görögkatolikus egyház pasztorációs munkájában.

A záró összegzést Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a családpasztoráció súlypontjait és sajátosságait emelte ki. Hangsúlyozva a nap jelentőségét mindenkit arra buzdított, hogy a konferencia hozzon valóságos paradigmaváltást, amelyben a görögkatolikus egyház az eddigieknél sokkal nagyobb figyelemmel fordul a családok felé, még jobban ügyel a családi értékek megtalálására és megélésére. A napot a paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához – a szerk.) éneklésével fejezték be, melyet Atanáz püspök javaslatára az éppen névnapját ünneplő Keresztes Szilárd püspökért és egész magyar görögkatolikus egyházért ajánlottak fel.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria