Cserháti Ferenc püspök áldotta meg a süttői templom új oltárát

Hazai – 2021. december 9., csütörtök | 9:45

Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyar lelkipásztori szolgálatért felelős püspöke áldotta meg november 21-én az 1779-ben éppen ezen a napon felszentelt, most részben megújult süttői katolikus templom új oltárát.

„Tudjuk, hogy egy családi házon is mindig van mit újítani, javítani, karbantartani. Még inkább így van ez egy közel negyed évezrede épült templomnál – írta a felújítás kapcsán Tóth Bertalan, Süttő, Piszke és Lábatlan plébánosa. – Jóllehet, nagyívű elképzeléseink is vannak, a kicsiért is hálásnak kell lennünk.”

Egy pályázatnak köszönhetően javításokat végeztek a süttő Szent Lipót-plébániatemplom lábazatán; megújult a templommal egyidős kőkerítés is, és kialakították a vízelvezetést. A templomban pedig az erősen megkopott és töredezett padlózatot újították meg süttői haraszti mészkőlapokból.

A legszebb ajándék az új mellékoltár, melyet – Rózsafüzér Királynője tiszteletére – felajánlásból készített el Latorcai Csaba kőfaragó mester.

2016-ban, a plébániaközösség alapításának 300. évfordulója alkalmából is Latorcai Csaba készítette el és ajánlotta föl Szent Lipót szobrát, melyet a templom előtt helyeztek el. A kőfaragó mester műve a közelmúltban elkészült Mindszenty József-szobor, amelyet Krakkóban állítottak föl.

Mivel a mostani templom felszentelése napra pontosan 242 évvel ezelőtt e napon történt, november 21-én áldotta meg Cserháti Ferenc püspök az új oltárt és az elkészült munkálatokat.

Már hetekkel korábban készültek erre a szentmisére. Vitális Gábor SDB apát-plébános, Nyergesújfalu lelkipásztora három egymást követő csütörtök este vállalt gyóntatási szolgálatot Süttőn, majd szentmise keretében lelkigyakorlatos beszédekkel segítette a helyi hívek készületét – ismertette beszámolójában Tóth Bertalan plébános, aki az ünnepi szentmisén köszönetet mondott Istennek, majd „mindazoknak, akik kivették részüket a szép munkából, és biztosították a hátteret mindehhez”.

„Adja az Úr, hogy a következő évtizedekben is számosan legyenek, akik az Úr házába sietvén koptatják e köveket, és hálaadással állnak, meg az új oltár előtt” – írta Tóth Bertalan, Süttő, Piszke és Lábatlan plébánosa.

Forrás és fotó: Süttői Római Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria