Debrecenbe érkezett a missziós kereszt

Hazai – 2019. szeptember 24., kedd | 14:33

Hajdúdorogi főegyházmegyei körútja során Hajdúdorog, Hajdúböszörmény és Téglás után Debrecenbe is megérkezett szeptember 21-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt.

Délután Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezetésével imaórát tartottak a főszékesegyházban, majd Kapin István parókus elmélkedését hallhatták a hívők.

Kapin István köszöntőjében röviden ismertette, mi is a missziós kereszt. Elmondta, hogy Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása a budapesti városmisszióra készült 2007-ben. A több mint három méter magas tölgyfakeresztet bronzborítás fedi, közepén, ezüst tokba rejtve Szent Kereszt-ereklye lett elhelyezve, melyet körbeölelve magyar szentek, vértanúk és boldogok ereklyéi találhatók.

Figyelnünk kell az élet apróságaira, azokra a helyzetekre, melyek a legprózaibb körülmények között is az Úristen megváltó keresztjét engedik felfényleni az életünkben – hangsúlyozta a parókus, és arra kérte a Jóistent, hogy e gyönyörű keresztnek a kétnapos jelenléte segítsen átélni, átgondolni, áttervezni a jövőre nézve életünket.

Vasárnap a kereszt tiszteletére Szent Liturgiát végeztek, melyen Kocsis Fülöp érsek-metropolita Máté evangéliuma alapján elmélkedett (Mt 22,34–40). Prédikációjában arról beszélt, hogy a mai magas kultúrájú népeknél sem egyértelmű, hogy a tízparancsolat között milyen hierarchia, ha úgy tetszik rend van. Hiszen a parancsok irányítják az életünket és nem mindegy, hogyan jönnek egymás után. Ezért teszi fel a farizeus az érdeklődő kérdést, ami évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, hogy melyik a legfontosabb parancs. Ezzel próbára akarta tenni Jézust.

„Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” – mondta Jézus. „Megállunk ennél a két törvénynél, de a keresztény hitünk valójában nem ezen alapszik” – hangsúlyozta a metropolita, és kiemelte: Jézus Isten és ember is, tehát nem lehet szeretni az Istent az ember nélkül és az embert Isten nélkül. Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti és értheti meg.

Jézus nemcsak tanít, hanem nekünk adja magát, hogy az ég és a föld egyesüljön az Eucharisztiában, mely bennünk valósul meg. Itt kezdődik a kereszténység. Ekkor válunk eggyé Krisztussal. Ennek a jelképe a missziós kereszt – zárta gondolatait a főpásztor.

Hétfőn az érseki hivatal dolgozói, a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda apróságai és a Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola debreceni tagintézményeinek tanulói is köszönthették a missziós keresztet. A Szent Liturgián Lukács Imre, az érseki hivatal irodavezetője prédikált.

A kegytárgyat Debrecen után Nyíradony fogadja majd. A programokról és a kereszt további útjáról IDE kattintva tájékozódhatnak.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye, Mikula Szilvia/dehir.hu

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria