Diakónusokat szenteltek Veszprémben

Hazai – 2018. november 26., hétfő | 15:31

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában november 24-én, szombaton Márfi Gyula érsek diakónussá szentelte Meleg Sándor Máté és Tamás Zoltán papnövendékeket. A szertartás keretében emellett akolitussá avatta a bazilikában szolgáló két lektort, Lendvai-Frikkel Attilát és Torma Pétert.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A szentmisét a főpásztorral együtt mutatta be a főegyházmegye számos papja, valamint a főegyházmegye korábbi papja, Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök is.

Az evangélium után Nagy Károly apát, kanonok, plébános kérte a főpásztort, hogy avassa akolitussá a két lektort. Az akolitusok feladata, hogy segítsék a papokat és diakónusokat szolgálatukban, és szükség esetén megáldoztassák a híveket, valamint a betegeket is.

Ezután Varga István, a Boldog Gizella Szeminárium rektora kérte az érseket, hogy szentelje diakónussá az akolitusokat.

A  főpásztor ezt követő homíliájában elsősorban a szentelendőkhöz szólt. Beszélt arról, hogy milyen nehéz időket élünk, mennyire jelen van és volt világunkban a keresztényüldözés. Magyarországon is fel kell készülni arra, hogy támadhatnak bennünket, ha nem is erőszakkal, de verbálisan.


Felhívta a szentelendők figyelmét az imádság fontosságára is, a breviárium rendszeres imádkozására. Hangsúlyozta, hogy ezt ne az előírások miatt tegyék, hanem mert jó dolog imádkozni. Végezetül azt kívánta a szentelendőknek, hogy segítse őket az Isten, hogy ki tudjanak állni bármilyen megkülönböztetés, üldöztetés során is, és kérte a Mennyei Atya áldását, hogy kísérje őket és tegye sikeressé életüket.


A szentbeszéd után előbb az akolitusokat avatták fel, majd a diakónusok szentelésének szertartása következett, amelynek kezdetén a szentelendők ígéretet tettek feladatuk hűséges vállalására.

A Mindenszentek litániája alatt leborultak a földre, és a papokkal, valamint a szentelésre érkezett hívekkel és rokonokkal együtt kérték Isten szentjeinek közbenjárását.

A szentelési szertartás keretében az érsek a kezét a szentelendők fejére téve mondta el mindkettőjüknek a szentelés legfőbb imádságát: „Küldd el reá a Szentlelket, kérünk, Istenünk, hogy hétszeres kegyelmi ajándékod által a szolgálat hűséges végzésére erőt nyerjen.”

Végezetül a felszentelt új diakónusokat plébánosaik – Gárdonyi Máté, Siófok-Kiliti és Kovács János, Alsópáhok plébánosa – beöltöztették liturgikus ruhájukba: rájuk adták a diakónusi stólát és a dalmatikát. Ezt követően Márfi Gyula érsek átadta szolgálatuk eszközét, az evangéliumoskönyvet. Először a főpásztor, majd a diakónustársak is békecsókot váltottak a felszentelt diakónusokkal.

A szertartás után már az újonnan felszentelt diakónusok voltak a főpásztor segítségére a szentmise bemutatásában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria