Dokumentumfilm Charles de Foucauld és követői életéről

2011. június 21. kedd, 14:01

A Chemin Neuf közösség interneten nézhető dokumentumfilmet készített Charles de Foucauld és mai követői életéről. Bemutatja életének színtereit, Jean François Six, a Charles Foucauld Egyesület vezetője elbeszéli életének főbb eseményeit. Hangsúlyozza missziós szerzetesi küldetésének legfőbb céljait: Jézus názáreti életének követése, az oltáriszentség imádása és a legelhagyatottabb emberek szolgálata.

1858-as születésétől kezdve elbeszéli életét: hogyan jutott árvaságra, hogyan állt be katonának, majd indult felfedező útra Marokkóba, ahol rádöbbent a hit értékére. Bemutatja megtérése történetét, Huvelin atyával való kapcsolatát. Idéz írásaiból: „Szerzetesi hivatásom ugyanabban a pilanatban született mint a hitem”.

Foucauld atya belépett  a trappistákhoz, de még ennél is szegényebb rendet szeretett volna alapítani, Názáretbe költözött. A filmben megszólal egy ott élő nővér, aki visszaemlékszik az atya  Názáretben töltött éveire, amikor megosztotta az utolsó szelet kenyerét is a szegény gyerekekkel.

Felolvasnak írásaiból, amelyekből átsugárzik, milyen erősen élt benne a vágy, hogy az utolsó legyen az emberek között. A papságra való felkészülés során is az mozgatta, hogy legszegényebbeket elvigye a Mester lakomájára. A muzulmán világba ment, a rabszolgákból akart létrehozni közösséget. A képsorok elénk tárják a sivatagot, ahol a legszegényebbeket szolgálta, láthatunk korabeli képeket és megelevenedik szemünk előtt a helyiek jelenlegi sorsa,  a tuaregek küzdelmes élete. Bemutatják jegyzeteit, amelyet a tuareg nyelv tanulmányozása során készített.

Megszólalnak Foucauld atya ma élő követői, vallanak szolgálatukról, elkötelezettségükről, a szegényekkel való kapcsolatukról. „Szegények vagyunk, de ezzel a szegénységgel és a szegények iránti szolidaritással megyünk Isten felé” – vallja egy kistestvére.

Egy Jeruzsálemben élő házaspár szép vallomását hallhatjuk arról, hogy házaspárként, laikusként hogyan tudják megélni a Foucauld által kínált lelkiséget, a szegényekkel való sorsközösséget: hiszen ő maga az egységet kereste az emberek között, vágya volt, hogy szerzetesek és laikusok együtt végezzék a misszionárius munkát.

A filmet látva közel kerülünk a helyiek életéhez: egy földműves vall arról, mit jelent számára a kistestvérek jelenléte hétköznapjaikban. A 2780 méter magasan fekvő algériai Hoggar – Assekremben készült 2011-es felvételeken a kistestvérek beszélnek hétköznapi találkozásaikról az őket körülvevő nyitott, barátságos emberekkel. Bemutatja egyszerű, dolgos és imádságos életüket. A környékbeliek kedvelik őket, mert elérhetőek, közel vannak, barátságra törekszenek, ők pedig Isten szegényeit látják ezekben az őszinte, egyszerű emberekben.

A dokumentumfilm a Net for God TV oldalán tekinthető meg, A Useless Life of Charles Foucauld címen. A választható nyelvek között a magyar is szerepel.

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle