Duda és tekerő szólt a pécsi Xavér-templomban

Kultúra – 2019. május 24., péntek | 12:40

Május 19-én, vasárnap Istvánfi Balázs dudás és Németh András tekerős duója adott koncertet Pécsett, a görögkatolikus Xavér-templomban, Aequo animo címmel.

Az eseménynek a város szívében álló kis görögkatolikus templom, a Xavér-templom adott otthont az Istvánfi Balázs és Németh András által megálmodott, hat helyszínből álló templomi koncertsorozat első állomásaként.

Istvánfi Balázs és Németh András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén folytattak zenei tanulmányokat – 2010-ben alapítottak duda-tekerő duót. Hangszereikkel a progresszív burdon zenei hangzás megvalósítására törekszenek; repertoárjukat kiegyensúlyozott arányú népzene-átdolgozás, historikus és kortárs művek, valamint saját szerzemények megszólaltatása jellemzi.

Mindkét művész hitét gyakorló katolikus: Istvánfi Balázs a zebegényi római katolikus plébánia híve; Németh András családjával együtt a pomázi görögkatolikus parókia tagja, alkalmanként kántori szolgálatot is ellát.

A pécsi Xavér-templomban május 19-én tartott esten a hangszereken való megszólaltatás előtt a népzene történeti hátterét is megismerhette a főként görögkatolikus hívekből álló közönség.

Elhangzott Bartók Béla 1912-ben Torontál megyében, Sárafalván rögzített dallamát alapul vevő Parton és Sárafalva című műve Istvánfi Balázs átdolgozásában; a Kérlek, Zokogás című szerzemények Németh András átírásában, majd az Oltár-kő és a The Belly Dancer művek. Lángnyelv, Csongrád, Nyáj után, Ürögi és Allegró című darabok alkották a koncert további részét.

Zajácz Gábor parókus a koncert végén Isten áldását kérte a művészek életére és hivatására. A Jóisten az emberi gyengeséget felhasználva tud a tökéletes felé vezetni, az ő tökéletességére hív minket minden tevékenységünk által: legyen célunk ezt észrevenni és együttműködni ebben – mondta a parókus. – Ezek az egyszerű, ősi népi hangszerek is közreműködnek abban, hogy próbáljuk megközelíteni a végtelent.

Forrás és fotó: Gorkatpecs.hu; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria