Egy hely, ami szentté tesz – Kápolnaszentelést ünnepeltek a tapolcai Nagyboldogasszony-iskolában

Hazai – 2022. január 17., hétfő | 11:33

Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola új kápolnáját január 13-án. Az iskola közössége a szertartás előtt szentmisén vett részt a helyi Nagyboldogasszony-templomban.

A szentmisében koncelebrált Csonka Nándor plébános, az iskola lelkiigazgatója, valamint Gyulai Péter káplán.

Az érsek a szentmise kezdetén felhívta a diákok figyelmét: az iskolaépületben a kápolna helyet ad, befogadja az Urat, és lehetőséget ad mindenki számára, hogy betérjen akár csak egy-egy percre. „Amikor szeretnél valamit mondani az Úrnak, betérhetsz oda. Ő ott van, meghallgat, meghallgatja kéréseidet és köszöneteidet.”

Udvardy György prédikációjában kiemelte, fontos, hogy az iskolában megszerzett világi tudás és a hittanórákon megtanult szabályok és törvények szerint éljünk, hiszen ezen tudások nem elvesznek belőlünk, hanem szabaddá tesznek minket.

Örömmel térjünk be a kápolnába, vagy bármelyik templomba, hiszen ott az Úr van jelen.

A választott nép is hatalmas örömöt érzett, amikor megérkezett a táborba, a szövetség ládájához, mely Isten jelenlétének jelképe, benne a törvény erejével – ez az öröm töltsön el mindenkit ezen találkozásokkor.

A főpásztor bátorított mindenkit, hogy bízzon az Atyában, aki szeret bennünket. Erőt ad mindnyájunknak, hogy szívünkbe fogadjuk az ő törvényeit, mert azok jók, az életre vezetnek bennünket, mint ahogy a szülők, tanárok is teszik. A kápolnában jelen lévő Úr továbbá ösztönöz bennünket, hogy folyamatosan küzdjünk a jóért, hogy jó emberekké váljunk.

A szentmisét követően az ünnepség az iskola épületében folytatódott, ahol a veszprémi érsek Isten áldását kérte a harmadik emeleten kialakított kápolnára.

Csonka Nándor atya elmondta, hogy szükség volt az iskolában a kápolnára, hiszen

kell egy hely, ami szentté tesz, ami megmutatja a szent jelet,

és amin keresztül megszentelhetik az egész az intézményt és a külvilágot.

Rohály János igazgató örömét és köszönetét fejezte ki, hiszen az iskola teljes megújulására került fel a korona a kápolna megáldásával. Tíz évnyi tervezés vált most valóra.

A kápolna lehetőséget ad külön osztálymisék megtartására, de helyszíne lesz lelkinapok programjainak is, és külön öröm, hogy bárki szabadon betérhet – tanárok, diákok – lelki töltekezésre.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria