Egy hét alatt 70 ezren látták a Pázmány BTK honfoglalókról szóló filmjét

Kultúra – 2023. február 10., péntek | 12:25

A közzétételt, február 1-jét követő egy hét alatt csaknem 70 ezren tekintették meg online a Lovakon, nyergekben – A honfoglaló magyarok hadművészete című, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának (PPKE BTK) Magyar Őstörténeti és Honfoglaláskori Régészeti Tanszéke közreműködésével készült 28 perces ismeretterjesztő filmet.

A honfoglalók anyagi kultúrájából, fegyverhasználatából, egyedi harci taktikájából ízelítőt adó alkotás létrejöttéhez a PPKE BTK mellett a Digitális Legendárium, az Eötvös Loránd Kutatóhálózat, az Ásatárs Kft., valamint számos hagyományőrző egyesület járult hozzá.

A film producere és egyik szakértője Türk Attila, a Magyar Őstörténeti és Honfoglaláskori Régészeti Tanszék vezetője, aki elmondta: „Lenyűgöző, hogy ennyien kíváncsiak a filmre, és megmondom őszintén, minden várokozásunkat felülmúlta ez a kitörő lelkesedés és érdeklődés.”

Hozzátette, hogy jórészt minden irányból elismerést kapnak, és a Digitális Legendárium YouTube-csatornáján megtekinthető film hozzászólásai között is számos üdvözlő, elismerő bejegyzés van. „Különösen örülök azoknak a kommenteknek, amelyekben – feltehetőleg pedagógusok – azt írják, hogy a filmet általános iskola alsó tagozatában is levetítették, és a gyerekeket végig lekötötte” – nyilatkozta a tanszékvezető.

Az alkotók célja nemcsak az ismeretterjesztés; a film igyekszik megszólítani  a régészet szakmai képviselőit, valamint a tudományos alapokat szem előtt tartó hagyományőrzőket is. A Lovakon, nyergekben című filmet legelőször 2022 októberében, a Pázmány BTK-n is megrendezett Kutatók éjszakáján láthatták a szakmai érdeklődők és a sajtó.

A magyar mellett a film angol verziója is megtalálható, és napokon belül elkészül az orosz fordítás is.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria