Egy nap után elengedték elrablói a kameruni Tumi bíborost

Kitekintő – 2020. november 7., szombat | 14:01

Christian Wiyghan Tumi bíborost, nyugalmazott doualai érseket november 5-én, csütörtökön rabolta el egy fegyveres csoport Kamerun északnyugati részén. Samuel Kleda doualai érsek megerősítette a hírt, hogy a 90 éves bíborost pénteken elengedték elrablói.

Egy fegyveres kommandó rabolta el a bíborost, valamint a nso nép uralkodóját, Sehm Mbinglót a Kumba és Bamenda közötti úton. Elie Smith-nek, a bíboros egyik munkatársának sikerült telefonon kapcsolatba lépnie az elkövetőkkel és információkat szereznie: a fegyveres akcióért a Kamerun délnyugati részén található hányatott sorsú Ambazonia régió anglofón szeparatistáinak tábornoka a felelős. Ezt az információt megerősítették a törzsi uralkodó családtagjai is.

Az emberrablás oka arra vezethető vissza, hogy a bíboros arra buzdította a gyerekeket, továbbra is járjanak iskolába. Christian Wiyghan Tumi elkötelezetten munkálkodik azon, hogy megoldás és béke szülessen a mély válságtól sújtott régióban.

*

Október 24-én nyolc gyermeket megöltek egy fegyveres támadásban a Kumba városában működő kéttannyelvű iskolában, néhány nappal ezelőtt pedig egy fegyveres csoport elrabolt néhány tanárt, akiket november 5-én, csütörtökön szabadon engedtek.

Az érintett területet 2016 óta erőszak sújtja és a helyzet folyamatosan romlik – nyilatkozta Agapitus Enuyehnyoh Nfon kumbai püspök a Vatikáni Rádiónak. – A lakosság szenved és félelemben él. Gyakoriak a váltságdíjért végrehajtott emberrablások és bizonytalan a helyzet, ami az iskolákat is érinti. A gyerekek a legutóbbi támadásokat követően már nem mernek iskolába járni, mert attól félnek, hogy rájuk is lesújtanak. Az afrikai ország északnyugati és délnyugati területének függetlenségét követelő fegyveres csoportok az oktatást használják fel a nyomásgyakorlás eszközeként.

Tumi bíboros 1930-ban született. Püspökként, majd bíborosként is az élvonalban küzdött a nehézségek felszámolásáért Kamerun északi részén. A szegénységen túl erős etnikai megosztottság is sújtja a régiót. A Kamerun északi és délnyugati részén kitört válságot követően a bíboros sokat tett a békéért és küzdött a kameruni anglofón kisebbséget érintő diszkrimináció ellen. Ezért a tevékenységéért Tumi bíboros 2019-ben Nelson Mandela-díjban részesült.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria