Egy OTDK-dolgozat margójára – Beszélgetés Mindszenty 1974-es amerikai útjáról

Nézőpont – 2019. augusztus 13., kedd | 10:01

Mindszenty József bíboros harmadik amerikai útjának előzményeiről, az ottani eseményekről, valamint a magyar közösségre gyakorolt hatásáról írt dolgozatot az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) Dudás Róbert Gyula, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola katekéta–lelkipásztori munkatárs szakos hallgatója. A Vatikáni Rádió készített vele interjút.

Néhány héttel azután, hogy 1974. május 6-án, alig egy évvel a halála előtt Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros megérkezett az USA-ba, a Monitor című San Franciscó-i újságban cikk jelent meg a főpásztorról, bemutatva életét, helyzetét: Ispen (!) hozott, József Mindszenty címmel. A címet magyarul próbálták leírni… A bíboros, miután megmutatták neki az újságot, a következőket mondta: „Nem baj, kérem, a magyarok úgyis tudják, hogy Istenről van szó, az amerikaiak meg nem tudnak magyarul, így hát azt se tudják, hogy ott sajtóhiba van.” Ezzel a történettel kezdi Dudás Róbert Gyula a dolgozatát, mellyel az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el.

Az esztergomi érseki funkciójától megfosztott, emigrációba kényszerített 82 éves Mindszenty József bíboros 1974-ben ötvenöt napot töltött az Amerikai Egyesült Államokban. Harmadik észak-amerikai útja volt, s ez tekinthető a legnagyobb hatásúnak.

Számos amerikai televízió és rádió is foglalkozott nyilatkozataival, amelyeket összesen tizenegy sajtótájékoztatón adott. Amerikában több iskolát, illetve intézményt is elneveztek róla; a niagarai és a dallasi állami egyetem pedig díszdoktorrá avatta.

A Dudás Róbert Gyulával készült beszélgetést a Vatkáni Rádió honlapján hallgathatják meg. Az interjú a hangfile 2 perc 40 másodpercénél kezdődik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Mindszenty Társaság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria