Egy a szőlőtő – Ökumenikus imavirrasztást tartottak Rómában

Kitekintő – 2021. január 24., vasárnap | 13:31

Január 20-án este ökumenikus imavirrasztást tartottak a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában.

A keresztények egysége csak az ima gyümölcseként érhető el. Jézus az imádságával nyitotta meg előttünk az utat. Az egységért végzett imánk tehát részvétel az Úr imájában, aki megígérte, hogy az ő nevében mondott minden imát meghallgat az Atya – emlékeztet Ferenc pápa január 21-én közzétett Twitter-üzenetében. Az ökumenikus imahetet Róma püspöke vesperással zárja le január 25-én a falakon kívüli Szent Pál-bazilikában.

Az ökumenikus imahét folyamán számos programot szerveztek Rómában a plébániákon és az egyes közösségekben is. A január 20-án megtartott ökumenikus virrasztást Paolo Selvadagi római segédpüspök, a főegyházmegye ökumenikus és vallásközi párbeszédért felelős püspöke  vezette a Santa Maria in Trastevere-bazilikában. A szertartásba katolikusok, ortodoxok, reformátusok, anglikánok, evangélikusok, valdensek, baptisták, metodisták kapcsolódtak be római közösségeik képviselőin keresztül.

Vegyük komolyan Jézus tanítását és buzdítását, aki ma arra hívja tanítványait, hogy kövessék őt, egységben maradva – mondta Khajag Barsamiai érsek, az apostoli örmény egyház szentszéki képviselője a virrasztáson. Homíliájában emlékeztetett a szőlőtőről és a szőlővesszőről szóló tanításra, ami kölcsönös szeretetre hív minket, és rámutat: ez a kapcsolat adja a termékenységet. Ezért fontos tehát, hogy az ágak, vagyis Jézus tanítványai, akik közös szőlőtőről fakadnak, össze legyenek kötve egymással. Az Úr lemetszi azt, ami nem vele és egymással közösségben történik, és elégeti a nem termő ágakat.

Az imavirrasztás végén Daniele Libanori római segédpüspök annak a reményének adott hangot, hogy a közös ima elősegíti a gyógyulást a járványból, az erőszakból és minden konfliktusból, hogy ugyanannak az emberi családnak tagjai és valódi testvérek lehessünk.

A legutolsók iránti szeretetszolgálat szellemében kölcsönösen támogassuk egymást és építsük az ökumenikus baráti kapcsolatokat – kérte az imavirrasztáson jelen lévő Robert Warren, a Róma belvárosában lévő Mindenszentekről nevezett anglikán templom lelkésze. Ezt az anglikán templomot kereste föl Ferenc pápa négy évvel ezelőtt, 2017. február 26-án. Ez volt az első alkalom, hogy Róma püspöke odalátogatott.

Robert Warren elmondta, hogy az év során az anglikán közösség nagy elkötelezettséggel oszt ételt a szegényeknek az Ostiense pályaudvaron. A vasárnapi istentiszteleteken túl imákat és képzéseket szerveznek, főként a nagykövetségi alkalmazottaknak, egyetemi hallgatóknak és a területen működő nem kormányzati szervezetek tagjainak. A lelkész kifejezte reményét, hogy egyre jobban erősödnek majd a baráti kapcsolatok a felekezetek között az irgalmas szamaritánus példázatának fényében, amit a Fratelli tutti kezdetű enciklika is szorgalmaz, a kiszolgáltatott emberek segítésére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Diocesidiroma.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria