Egyedülálló virágszőnyeggel ünnepelték úrnapját Csömörön – EXKLUZÍV KÉPGALÉRIA

Hazai – 2019. június 26., szerda | 15:29

A hagyományokhoz híven ismét egyedülálló virágszőnyeget készítettek az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus tiszteletére a Pest megyei Csömör lakói június 23-án. Az ünnepi szentmisét Bokros Levente mesterkanonok, a település plébánosa mutatta be, aki a körmenetet is vezette.

Csömörön idén is közel két kilométeres virágszőnyeget készítettek a falu lakói az úrnapi körmenetre. A készülődés már hét közepén elkezdődött: szerdán és csütörtökön sokan indultak a virágszőnyeg keretét képező növényt, kutyatejet gyűjteni. A készítők szorgalmasan gyűjtögették a virágszirmokat, természetesen a virágpiacra is ellátogattak.

Június 22-én, szombaton délután kezdődött a butka-, azaz sátorépítés és a négy sátor helyszínén a koszorúkötés. A hagyományok szerint egy-egy butka belső oldalát több mint ötszáz virágkoszorú díszíti. Idén nagyon sok fiatal és gyermek is bekapcsolódott a munkálatokba.

Ezúttal az Erzsébet utca – Erzsébet köz – Kossuth utca útvonalon haladt a hagyományos virágszőnyeges körmenet. Vasárnap reggel hat órakor szorgos kezek jelölték ki a szőnyeg alapját, és megalkották a szebbnél szebb hagyományos és liturgikus kompozíciókat.

Délelőtt tíz órakor kezdődött a helyi Szentháromság-templomban az ünnepi szentmise, melyet Bokros Levente mesterkanonok, a település plébánosa celebrált. A szertartást körmenet követte, mely során a plébános baldachin alatt, kezében a monstranciába helyezett Oltáriszentséggel a négy égtáj felé felállított, lombokkal, virágokkal ékesített sátrakhoz vonult. Minden oltárnál felolvasott egy-egy szentírási részt, majd ünnepélyes áldást adott. A pap által hordozott Oltáriszentség előtt Mária-lányok vonultak, az elsőáldozáshoz járuló gyerekek pedig virágszirmot hintettek lábai elé.

Az íráshoz exkluzív KÉPGALÉRIA is társul, melyet Mudrák Attila, az esztergomi Keresztény Múzeum fotóművésze készített.

Forrás: Bándiné Tóth Klára/Váci Egyházmegye

Fotó: Mudrák Attila/Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria