Egyházi–állami együttműködés a családjukat elvesztő gyermekek megfelelő elhelyezése érdekében

Hazai – 2023. március 31., péntek | 11:52

Ma Magyarországon a gyermekvédelmi intézményrendszerek több mint háromnegyede egyházi fenntartásban működik, mindamellett fontos, hogy az egyházi szereplők és az állam egymást segítve gondoskodjon a nevelőszülői hálózatba, illetve lakásotthonba került gyermekekről. Ennek érdekében írtak alá partnerségi megállapodást március 27-én a debreceni érseki hivatalban.

A Görögkatolikus Egyház életében több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a gyermekvédelmi tevékenység. Jelenleg mindhárom egyházmegye – a Nyíregyházi Egyházmegye, a Miskolci Egyházmegye és a Hajdúdorogi Főegyházmegye is – önálló fenntartóként lát el szociális és gyermekvédelmi alap- és szakellátási feladatokat.

A családjukból kiemelt gyermekek lakásotthonokba, illetve nevelőszülőnél történő elhelyezését minden esetben gondos előkészületek előzik meg. Ilyen például, hogy a fővárosi, illetve megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat a gyámhivatal felkérésére tesz javaslatot arra, hova kerüljön egy gyermek a sorsának rendeződéséig, amennyiben elkerülhetetlen, hogy kiemeljék a számára ártalmas közegből.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) munkatársai és az egyházmegyék fenntartásában működő gyermekvédelmi intézmények az elmúlt időszakban szakmai műhelymunka keretében egyeztetéseket folytattak. Ennek célja, hogy a családjukat elvesztő gyermekek elhelyezésével kapcsolatos teendők egyértelműek és követhetők legyenek a szakellátásban dolgozók számára, továbbá biztosítsák azokat a fejlődési lehetőségeket, amelyekkel meggyógyítható sebzettségük.

A március 27-én aláírt partnerségi megállapodás azt garantálja, hogy a gyermek érdekeit leginkább szolgáló döntéseket hozzák meg.

A dokumentumot Erdei Sándor, az OGYSZ országos igazgatója; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök látta el kézjegyével.

Szerző: H. Varga Eszter

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Schön Sára

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria