Egyházi fenntartásba került a körömi általános iskola

Hazai – 2017. szeptember 7., csütörtök | 12:31

Újabb iskolával bővült az Egri Főegyházmegye által fenntartott oktatási intézmények sora. A körömi – korábbi IV. Béla – általános iskola a 2017/18-as tanévtől Szent II. János Pál pápa néven működik tovább.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A fenntartóváltást és egyben a tanév kezdetét szentmisével ünnepelték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A szertartást Ternyák Csaba egri érsek vezette pedagógusok, szülők és a diákok jelenlétében.

„Egy új pedagógiai programban megfogalmaztuk a keresztény szellemiségű nevelés értékeit” – mutatta be az előzményeket Torhány Imréné, az intézmény igazgatója. Elmondta: „A kollégák teljesen nyitottak voltak a változásokra, és meglepett a szülők hozzáállása is: büszkén elmondhatom, 98 százalék támogatást kaptunk a szülői szavazatok arányában. Ez óriási támogatás, ami azt jelenti, hogy valóban változásra volt, illetve van szükség a településen. Kicsi közösség a miénk; a misszió, a cigánypasztoráció, amit a Körömben szolgáló verbita szerzetesek folytatnak, nagy felelősséggel és áldozatkészséggel jár. Kötelességünk az itt élő családoknak segíteni, megmutatni nekik a helyes utat: ebbe a misszióba szeretnénk bekapcsolódni, és együtt folytatni a munkát a verbitákkal.”

Homíliájában Ternyák Csaba érsek a jó és a rossz megkülönböztetésének fontosságát hangsúlyozta: a gyermekek számára a gombákat említette példaként. Ahogyan a gombák között is van ehető és mérgező, az élet területén is vannak jó és rossz dolgok: a káros dolgokat el kell hagyni, és az igazi dolgokat kell művelni. „Amikor a katolikus iskola most elindul, mi arra szeretnénk elvezetni benneteket, hogy meg tudjátok különböztetni – ne csak a jó gombát a rossz gombától, hanem – az életben is a jó dolgokat a rossz dolgoktól. Ha sikerül megtanulnotok, mi a jó, és mi a rossz, és elhatározzátok, hogy ti a jót akarjátok tenni, akkor számotokra és családjaitok számára egy új világ fog beköszönteni” – hangsúlyozta a főpásztor.

„Mindannyian jók és tehetségesek vagytok, de fontos mindezen tulajdonságotokat kibontakoztatnotok. Szeretnetek kell a tanulást, a munkát és egymást, hiszen ez a felemelkedés útja számotokra” – folytatta az érsek, hozzátéve: ezek mellett fontos az imádságos élet is, hiszen mindezeket Isten segítségével lehet elérni. A főpásztor beszéde végén mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette az egyházi iskolává válás folyamatát, kiemelten a verbita rendet, akik az iskola lelkivezetését végzik majd.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria