Egyházmegyei karitászcsoportok vezetői találkoztak Pécsett

Hazai – 2024. február 22., csütörtök | 9:01

Az egyházmegye 35 karitászcsoportjának vezetői részére szervezett szakmai találkozót a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász. A szervezet pécsi központjában február 17-én megtartott rendezvényre ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is. Besenczi Zsolt karitászigazgató beszámolóját szerkesztett formában közöljük.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója, Besenczi Zsolt köszöntötte a megjelenteket, majd röviden összegezte a szervezet előző évi munkáját.

Elmondta: mintegy 39 ezer alkalommal nyílt lehetőségük kapcsolatba lépni rászorulókkal és segítséget nyújtani nekik. Idősek, egyedülállók, betegek, fogyatékkal élők, hátrányos helyzetű családok, gyermekek, krízisbe került személyek és családok, szenvedélybetegek, katasztrófa sújtotta területen élők, menekültek tapasztalhatták meg a szervezet tevékeny szeretetét.

Ez a szeretet széles skálán mozog: vannak esetek, amikor csak egy jó szóra van szüksége a rászorulóknak, és vannak olyan helyzetek, amikor összetettebb, komplexebb segítségnyújtás történik (például jégkár utáni helyreállítási munkálatok, krízisbe került családok lakhatásának biztosítása), szoros összefogással a háttérben.

A megbeszélésen szó esett az idei első félév segélyprogramjairól is: a „Tartós szeretet” nagyböjti élelmiszergyűjtésről, a „Szép otthonok” programról, a „Zöldellő kertek” vetőmagprogramról, az „Együtt a babákért” programról és a „Vár a nyár” kezdeményezésről, amelyek megvalósításában a plébániai karitászcsoportok működnek közre.

A tájékoztatót követően Felföldi László püspök is csatlakozott a rendezvényhez.

Beszédében a főpásztor a béna meggyógyításáról szóló evangéliumi szakasz (vö. Mk 2,1–12) kapcsán az akadályokról, a közösségről, a rugalmasságról, a másikhoz való odafordulásról, a megértésről, a változtatás fontosságáról, az összefogásról, a problémamegoldásról és az áldozathozatalról szólt, kiemelve a szolgálat–szeretet–találkozás egységét.

A hit ereje képes a legerősebben támogatni a Karitász munkáját – hangsúlyozta a főpásztor, köszönetét fejezve ki a szervezet áldozatvállalásáért az Ormánságot ért tavalyi jégkár kapcsán, amikor sokak összefogásának köszönhetően mintegy 35 ezer tetőcserepet szállítottak a térségbe, és tevékenyen részt vállaltak a helyreállítási munkálatokban.

Minden közösségnek meg kell találnia a saját életerejét, mert a karitászcsoportok az egyházközösség legerősebb tagjai

– mondta a pécsi megyéspüspök. – A fiatalok bevonására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy ezt az erősséget a csoportok a jövőben is meg tudják őrizni.

Fontos, hogy adjunk élelmet, ruházatot, különböző tárgyi adományokat, de a legnagyobb nyomorúságuk ezeknek az embereknek a lelki ínség, ezért a legfontosabb, hogy leüljünk, meghallgassuk őket, odaforduljunk feléjük”

– emelte ki Felföldi László püspök.

Beszédét követően a főpásztor válaszolt a csoportvezetők kérdéseire.

A találkozó végén az egyházmegyei karitász megvendégelte a jelenlévőket.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Besenczi Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria