Egyháztörténeti kiállítás nyílt a Szent Atanáz-főiskolán

Kultúra – 2016. február 16., kedd | 12:46

„25 éve szabadon. A kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállása és tanúságtétele" címmel nyílt kiállítás a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. A kiállítás február 29-ig tekinthető meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tárlat a negyven évig illegalitásban élő kárpátaljai görögkatolikus egyház betiltását, mindennapjait, útkeresését és huszonöt éve történt legalizációját mutatja be.

A rendezvényen köszöntőt mondott Kocsis Fülöp metropolita, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora. A kiállítást Janka György, a Szent Atanáz-főiskola tanszékvezető tanára nyitotta meg, a tárlat anyagát pedig Marosi István, a beregszászi főiskola lelkésze ismertette. A rendezvényen közreműködött a Szent Atanáz kórus is.

A II. világháború után Kárpátalja a Szovjetunióhoz került, és gyakorlatilag azonnal elkezdődött a görögkatolikus egyház üldözése. A megsemmisítési folyamat végén, 1949-ben beszüntették a görögkatolikus egyházat, s arra akarták kényszeríteni a görögkatolikus papokat, hogy csatlakozzanak az ortodox egyházhoz. Ezt a papok többsége megtagadta, aminek a következménye börtön vagy kényszermunka lett. Az otthon maradt papok lelkipásztori működését ellehetetlenítették. Három görögkatolikus papot ki is végeztek. Romzsa Tódor püspök ellen 1947-ben merényletet követtek el sikertelenül, de pár nap múlva meggyilkolták. Az egyház élete az illegalitásban tovább folytatódott. Az egyházüldözésnek 1989-ben lett vége, ettől kezdve, a hosszú küzdelem és bujkálás után, újra nyilvánosan működhetett a görögkatolikus egyház Kárpátalján. 1989-ben született erről rendelet, de Kárpátaljára csak 1990-ben érkezett el ennek hatása.

Beregszászban 1990. május 13-án végezték az üldöztetés után az első görögkatolikus Szent Liturgiát. A beregszászi templomot akkor még nem kapták vissza a hívek, ezért a liturgiát Szabó Konstantin vezetésével, Bendász István egyháztörténész, kanonok és Vaszócsik Miklós részvételével a környékbeli falvak híveivel a helyi temetőben tartották meg.

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének papsága a hívekkel együtt 2015-ben ünnepelte a kárpátaljai görögkatolikus egyház jogaiba való visszahelyezésének 25. évfordulóját, s emlékezett az üldöztetés éveire.

Forrás és fotó: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria