Egyiptomi keresztényeket fejeztek le Líbiában – FRISSÍTVE

Kitekintő – 2015. február 15., vasárnap | 22:46

Huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről tett közzé videót vasárnap este az Iszlám Állam líbiai szárnya – tájékoztat az MTI.

Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik, és lefejezik őket mint „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”.

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában.

A Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló Iszlám Állam önjelölt kalifájának hűséget fogadott fegyveresek Vilájat Tarábulusz, azaz Tripoli Tartomány néven működnek, jelezve ezzel, hogy a líbiai fővárost magában foglaló régiót az Iszlám Állam által létrehozott kalifátus részének tekintik.

Az elraboltak hozzátartozói korábban levéllel fordultak Abdel-Fattáh esz-Szíszihez, amelyben arra kérték az egyiptomi államfőt, hogy fogadja őket. Az Al-Maszri al-Jóm című napilap szerint a levélből kiderül, hogy eredetileg egy tiltakozóakciót akartak tartani az egyik kairói elnöki palota előtt, de azt a hatóságok megakadályozták.

A levélben a családok azt sérelmezték, hogy a minjai tartományi tisztségviselők „semmi féle érdeklődést nem mutatnak” ügyük iránt. A panaszokra reagálva az elnöki hivatal egy közleményben afelől biztosította a nyilvánosságot, hogy egy külön erre a célra alakult válságstáb szüntelenül a túszok kiszabadításán fáradozik.

Januárban több mint háromszáz egyiptomi halász menekült haza Líbiából, az ott uralkodó katasztrofális közbiztonsági helyzet miatt. A líbiai forradalom előtt becslések szerint egymillió egyiptomi vendégmunkás dolgozott a szomszéd országban, így biztosítva hátrahagyott családjuk megélhetését. Sajtóértesülések szerint ma is több ezer egyiptomi tartózkodik a polgárháborús vidéken a rájuk leselkedő veszélyek ellenére.

Ferenc pápa a február 16-i audiencián úgy fogalmazott:

„Veszem magamnak a bátorságot, hogy anyanyelvemen fejezzem ki mély és szomorú érzéseimet. Ma olvastam a huszonegy vagy huszonkét kopt keresztény kivégzéséről. Csak azt mondták: „Jézus, segíts meg engem!” Meggyilkolták őket pusztán csak azért, mert keresztények. Ön, testvérem, a beszédében utalást tett arra, ami Jézus földjén történik. A mi keresztény testvéreink vére egy tanúságtétel, mely kiált. Legyenek katolikusok, ortodoxok, koptok, lutheránusok, nem számít: keresztények! A vér ugyanaz. A vér megvallja Krisztust. Ezekre a testvérekre emlékezve, akik megvallották Krisztust, kérem, hogy bátorítsuk egymást, haladjunk előre ezzel az ökumenizmussal, ami megerősít minket, a vér ökumenizmusa. A vértanúk mind keresztények. Imádkozzunk egymásért, és továbbra is járjunk együtt a bölcsesség, a jóakarat, az erősség és a béke útján!” – idézte Ferenc pápa szavait a Vatikáni Rádió.

Fotó: Maszol.ro

Magyar Kurír