Együtt készülnek a felekezetek II. János Pál pápa debreceni látogatásának évfordulójára

Hazai – 2021. augusztus 3., kedd | 13:33

II. János Pál pápa első magyarországi, 1991. augusztus 16–20-ig tartó útja során ellátogatott Debrecenbe, ahol ökumenikus találkozón vett részt augusztus 18-án. A történelmi jelentőségű látogatásra emlékezve a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a Szent Anna-főplébániával karöltve programsorozatot szervez.

A tervezett programokról, a Szentatya debreceni látogatásáról Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel Vojtkó Ferenc szerkesztő-műsorvezető beszélgetett 2021. július 29-én a Debrecen Televízió Erőnk forrása című magazinműsorában. A beszélgetés 06:18 percnél kezdődik.

Palánki Ferenc 30 évvel ezelőtt még szeminaristaként találkozott II. János Pál pápával Budapesten a Mátyás-templomban, ami feledhetetlen élményt jelentett számára. A püspök elmondta, a Szentatya megszólította őt, és egy kézfogás erejéig találkozott a tekintetük. A pápa mélyreható tekintetében Krisztusnak – a minden gyarlóságunk ellenére – elfogadó, bátorító szeretetének erejét érezte meg.

Ezután a debreceni főpásztor részletesebben beszélt a történelmi jelentőségű látogatást középpontba helyező programsorozatról, köszönetét is kifejezve a városnak, a testvéregyházaknak, hogy fogadókészségre talált a közös megemlékezés kezdeményezésében.

Az alkalomra készül egy, II. János Pál pápa debreceni látogatását megörökítő, Hapák József fotóiból álló album, valamint a Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános szerkesztésében összeállított emlékkötet.

Az augusztus 16–18-ig tartó ünnepségsorozat a Debrecen Televízió által rögzített látogatást megörökítő filmvetítéssel kezdődik. Ezt követően kerekasztal-beszélgetés lesz a 30 évvel ezelőtti esemény szervezői részéről a még élő tanúk: Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Keresztes Szilárd nyugalmazott görögkatolikus hajdúdorogi püspök és Bölcskei Gusztáv református püspök részvételével.

Másnap, 17-én, a Nagytemplomban ökumenikus istentiszteleten a 30 évvel ezelőtt elhangzott szentírási részletek elimádkozásával folytatódik a megemlékezés, majd az Emlékkertben zárul a nap, amelyen a pápa – beszéde mellett – legnagyobb hatású cselekedetére tekintenek vissza: a Szentatya a látogatáson, a protokoll ellenére, maga vitte és helyezte el a kiengesztelődés koszorúját a templomkertben található Gályarabok emlékoszlopánál.

A 30. évforduló napján, augusztus 18-án Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutat be a Szent Anna-székesegyházban,

majd a templom előtt felállított, Kovács Jenő szobrászművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló alkotásának megáldására kerül sor. Ternyák Csaba Rómában töltött szolgálati évei alatt 10 éven keresztül volt II. János Pál munkatársa, és a magyarországi látogatás előtt ő adott nyelvórákat a pápának.

A műsor további részében Palánki Ferenc a Szentatya debreceni beszédének sarkalatos pontjaira utalt, amelyben a pápa a hangsúlyt többek között a felekezetek közötti kölcsönös megbecsülésre helyezte. A püspök kifejtette, a látogatás előtti időkben hajlamosak voltunk azt figyelni és észrevenni a másik felekezetben, ami nem annyira krisztusi, és azt felerősítve magunkat igazoltuk.

II. János Pál pápa debreceni látogatása megfordította az addigi kapcsolatrendszer irányát, megváltozott a helyzet, és már megbecsüljük annyira egymást, hogy észrevesszük azt, ami a másikban krisztusi, és abban szeretnénk segíteni, hogy az erősödjön a másikban.

A keresztség, a közös krisztusi hit, a Szentírás tisztelete és szeretete, Isten igéjének befogadása, életre váltása mind-mind az egységre utal. Bár bizonyos teológiai hangsúlyok máshol vannak, ha közösen imádkozunk, és megvan bennünk a jó szándék, akkor tudunk haladni azon a közös zarándokúton, amelynek végcélja maga az Isten.

Sokféle úton lehet fölmenni a hegyre, de

mi azon az úton szeretnénk menni, amelyiken Valaki szembejön velünk

– utalt a főpásztor Balás Béla nyugalmazott kaposvári püspök gondolatára. – Keresztény hitünk szerint a krisztusi úton velünk szembe jön az Isten, sőt mellénk áll, segít, és velünk együtt halad tovább.

A pápa Debrecenben elhangzott beszéde nemet mond a relativizmusra. Ma a világban minden relatív, nem létezik abszolút igazság, mindenkinek igaza van, minden hozzánk van viszonyítva. Erre nekünk nemet kell mondani,

azt kell kifejezni, hogy létezik abszolút igazság, akit Istennek nevezünk. Ő az igazodási pont, ebben van az egység gyökere és középpontja.

„Legyenek mindnyájan egy. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17,21) – idézte az egység alapigéjét a püspök, majd kifejtette, arra kell tehát törekednünk, hogy a hiteles szeretet megélésével egyre több ember rádöbbenjen arra, hogy Jézus Krisztus az Atya küldötte, a világ megváltója, az Isten szeretetét hozta el erre a világra, és tanít bennünket, hogy eszerint a szeretet szerint tudjunk élni – bátorított Palánki Ferenc megyéspüspök.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria